Týden teplých omáček: Křenová

Vaření a recepty 7. ledna 2014

Křenová je mezi omáčkami neprávem opomíjena. Přitom právě v zimním počasí se nám zdravotní výhody křenu víc než hodí.

Potřebujete:

5 dl vývaru ze zeleniny nebo kostí

2,5 dl smetany

80 g nastrouhaného čerstvého křenu

80 g másla nebo margarínu

1 střední cibuli

2 lžíce hladké mouky

1 lžíci cukru

ocet

sůl

Postup:

  1. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a nechte ji za stálého míchání zpěnit. Zaprašte ji moukou a za stálého míchání ji zvolna na mírném ohni opražte, až vznikne světlá voňavá jíška. Cibulovou jíšku zalijte vývarem a dobře rozšlehejte metličkou, aby v omáčce nezůstaly žmolky. Osolte, za stálého míchání přiveďte k varu a povařte 10 minut.

  2. Do omáčky přimíchejte smetanu a vařte ji ještě dalších 10 minut. Pak vše rozmixujte a dále zvolna vařte, dokud omáčka není hezky krémová a hustá.

  3. Čerstvý křen oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle (pracujte rychle, aby nezhnědl). Křen oslaďte cukrem, lehce okyselte octem a podle potřeby přisolte. Nastrouhaný a ochucený křen vmíchejte do uvařené hotové omáčky, podle potřeby ji ještě dochuťte (solí, octem nebo cukrem) a dále již nevařte. Křenovou omáčku podávejte k vařenému hovězímu nebo uzenému masu.