Týden s aspikem: Kuřecí terinka s fíky

Vaření a recepty 29. ledna 2014

Domácí paštička, to je vždycky lahoda. A když zvolíte kuřecí masíčko, nemusí napáchat ani takové škody na vaší postavě.

Potřebujete:

1 kuře

300 g kuřecích jater

1,5 dl smetany ke šlehání

50 g mandlových lupínků

5 listů pórku

4 plátky toastového chleba

4 čerstvé vyzrálé fíky

špetku mleté skořice

sůl

mletý pepř

muškátový květ

Postup:

  1. Kuře vykostěte, zbavte kůže a polovinu masa z prsou nakrájejte na hranolky. Zbylé maso a očištěná játra nakrájejte na drobné kostičky, promíchejte se smetanou a mandlovými lupínky, okořeňte a osolte. Nakonec přidejte nastrouhaný chléb.

  2. Listy pórku spařte 2 minuty ve vroucí vodě a zprudka zchlaďte v ledové vodě. Horkou vodou omyté fíky osušte. Formu vyložte papírem na pečení, šikmo ji po obvodu vyložte listy pórku tak, aby přesahovaly asi o 5 cm horní okraj formy, a naplňte ji do poloviny masovou směsí. Do středu rozložte 3 fíky a hranolky masa a vše zakryjte zbylou směsí. Vrch urovnejte, překryjte pórkovými listy a pak papírem na pečení.

  3. Připravenou formu vložte do pekáče tak, aby byla z poloviny ponořená, a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C 150 minut. Z hotové terinky slijte vypečenou šťávu, překryjte ji fólií a zatižte. Přes noc ji nechte ztuhnout a vychladnout. Terinku podávejte nakrájenou na plátky s fíkovým nebo broskvovým čatní ozdobenou plátky ovoce.