Týden s pašíkem: Pečeně na zázvoru s plněnými paprikami

Vaření a recepty 5. února 2014

Zázvor dodá vašemu jídlu neobvyklý, avšak příjemný "šmak". Nemějte z jeho použití v kuchyni strach.

Potřebujete:

800 g vepřové kýty

100 g čerstvého zázvoru

2 snítky tymiánu

1 lilek

8 slovenských paprik

300 g kapusty

2 vejce

3 stroužky česneku

100 g strouhanky

sůl

pepř

olej

Postup:

  1. Kýtu důkladně omyjte, osušte a ze všech stran opepřete a osolte. Zázvor oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. Maso krátce opečte na oleji a ke konci přidejte k masu plátky zázvoru. Maso přendejte do pekáčku, mírně podlijte vodou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C doměkka asi 1 hodinu.

  2. Mezitím si udělejte náplň do paprik. Lilek nakrájejte na jemné nudličky, krátce orestuje na rozehřátém oleji a promíchejte s tenkými plátky česneku a lístky tymiánu. Kapustu rozdělte na listy, vykrájejte košťály a nakrájejte na nudličky.

  3. Kapustu vložte do kastrolu, osolte, mírně podlijte studenou vodou a za stálého podlévání duste doměkka. Přidejte na oleji orestovanou směs lilku, vejce a promíchejte s prosátou strouhankou. Vytvořenou hmotou naplňte pečlivě očištěné papriky. Přidejte je k masu asi 20 minut před koncem pečení a dopečte společně.