Velikonoce jinak: Bioberánek

Vaření a recepty 22. dubna 2019

Blíží se velikonoční svátky hýřící barvami a chutěmi jara. Svátky, kdy se schází rodina i s přáteli a společně je oslavují. Přesuňte slavnostní atmosféru také do kuchyně a zkuste připravit tradiční i nové velikonoční pokrmy.

Potřebujete:

5 vajec

250 g třtinového cukru

6 polévkových lžic oleje na pečení a smažení

6 polévkových lžic horké vody

250 g pšeničné mouky bílé polohrubé

1 kávovou lžičku prášku do pečiva

1 vanilkový pudink

6 kávových lžiček citronové šťávy

1 kávovou lžičku nastrouhané citronové kůry

špetku soli

máslo na vymazání formy

hrubou mouku na vysypání formy

2 ks koření hřebíčku

Postup:

  1. Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citronové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně vmíchejte do těsta.

  2. Oba díly formy na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Do většího dílu nalijte těsto, přiklopte druhým dílem formy, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200 °C, dalších 30 minut pečte na 150 °C. Poté formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený.

  3. Beránka nechte vychladnout ve formě, pak ho vyklopte na tác a pocukrujte nebo polijte čokoládovou polevou. Očička zdůrazněte 2 ks koření hřebíčku, na krk uvažte barevnou mašličku. Kolem beránka nasypejte barevná vajíčka nebo lentilky a máte krásnou dekoraci na velikonoční stůl.