Makový koláč s třešňovým kompotem

Vaření a recepty 18. března 2018

Makový koláč je klasika, třešňový kompot mu ale "dodá na šťávě", a celý recept tak chytne vyloženě letní šmrnc.

Potřebujete:

1 sklenici třešňového kompotu

2 hrnky polohrubé mouky

3 vejce

1/2 hrnku cukru

1/2 hrnku oleje

2 lžičky jedlé sody

tuk na vymazání

strouhanku na vysypání formy

Maková nádivka:

150 g mletého máku

80 g cukru

3,3 dl mléka

1 lžíci másla

1 lžičku sušené citronové kůry

špetku mleté skořice

Postup:

  1. Kompotové třešně slijte. Vejce ušlehejte s cukrem, přidejte olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a půl hrnku šťávy z třešňového kompotu. Mák na nádivku podlijte mlékem a duste za stálého míchání asi 10 minut na mírném ohni. Pak vmíchejte cukr, máslo, citronovou kůru a skořici, ještě krátce za stálého míchání povařte a nechte částečně vychladnout.

  2. Do vymazané a vysypané formy nalijte polovinu těsta, rozetřete ho po celém dnu a rozdělte na něj makovou nádivku tak, aby 2 cm na okrajích zůstaly volné. Na mák narovnejte kompotové třešně a vše přelijte druhou částí těsta. Povrch koláče ozdobte zbylými třešněmi, vložte do trouby a upečte dozlatova.