Rakouský týden: Korutanské sýrové nudle

Vaření a recepty 3. června 2014

Veliká rakousko-uherská monarchie nechala jako dědictví našim jižním sousedům nepřeberné množství chutí. Inspirujte se rakouskou kuchyní, abyste věděli, co si při svých cestách v téhle zemi dát dobrého.

Potřebujete:

300 g hrubé mouky

1 vejce

trochu oleje

špetku soli

vodu podle potřeby

bílek na potření

100 až 150 g másla na přelití

Náplň:

150 g oloupaných brambor

300 g nízkotučného tvarohu

2 lžíce nakrájené cibule

1 vejce (není nutné)

2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, máta, kerblík)

2 až 3 lžíce kysané smetany (není nutné)

sůl

máslo

Postup:

  1. Připravte si těsto z mouky, vejce, špetky soli, trochy oleje a stejného množství vody. Vymíchejte do hladké hmoty, vytvarujte do koule a přikryté pod fólií nechte odpočívat asi tři čtvrtě hodiny.

  2. Uvařte si brambory a po vychladnutí je propasírujte na kaši. Cibuli nechte zesklovatět na másle, přidejte bylinky, osolte a sundejte z plotny. Smíchejte s tvarohem a bramborami, případně pro hladkost přidejte kysanou smetanu.

  3. Rozválejte těsto na válu a vykrajujte z něj sklenicí kolečka o průměru asi 10 centimetrů. Z náplně dělejte kuličky nebo je na těstové plátky dávejte lžící. Okraje koleček potřete rozmíchaným bílkem, slepte a dobře zmáčkněte. Můžete je „vlnkovat“ prsty, korutanským slovem „krendeln“. Pokládejte na pomoučený vál.

  4. Ve velkém hrnci si uvařte osolenou vodu. Vložte do vařící nudle a nechte vařit asi 10 až 12 minut. Opatrně vytahujte a dejte na předehřáté talíře. Přelijte horkým máslem, podávejte se zeleným salátem.