Potřebujete:
250 g másla
250 g mouky
125 g moučkového cukru
150 g namletých ořechů nebo mandlí
2 lžíce strouhanky
1 vejce
1 žloutek
mletou skořici
špetku mletého hřebíčku
špetku soli
citrón
vejce na potření
rybízovou marmeládu
máslo na vytření formy
mandlové lupínky
Postup:
Na vál si nasypte mouku, do ní nastrouhejte máslo a obojí spojte prsty. Přidejte cukr, ořechy, strouhanku, vejce a žloutek, špetku soli, skořice a mletého hřebíčku. Rychle zpracujte v těsto, které necháte 30 minut v chladu odpočinout.
Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte si koláčovou formu.
“Větší polovinu“ těsta namačkejte na dno formy. Zbytek vytvarujte do válečků: tenkých na povrch těsta a tlustšího na okraj formy. Těsto ve formě potřete marmeládou, nechte asi 1 cm od kraje volný. Tlustší váleček těsta vtlačte do okraje formy. Posypte mandlovými lupínky.
Potřete těsto rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 50 až 60 minut. Po upečení nechte vychladit, pak zabalte do fólie a nechte jeden den „táhnout“.