Rakouský týden: Pstruh na houbách

Vaření a recepty 3. června 2014

Pstruh je oblíbená ryba našich vod a svoji oblíbenost si udržela ještě od dob monarchie. Na houbách vám bude určitě hodně chutnat.

Potřebujete:

600 až 800 g filetů ze pstruha (nebo jiné ryby)

mouka

sůl

pepř

citrón

olej

máslo

nasekané bylinky (kerblík, estragon, petržel)

sardelová pasta

300 g lesních hub (hřiby nebo lišky)

2 mladé cibulky

Postup:

  1. Opláchněte ryby, osušte je, osolte a opepřete. Pokapejte citrónovou šťávou a dejte stranou.

  2. Najemno nasekané bylinky smíchejte s 5 lžícemi másla. Přidejte sůl, pepř a trochu sardelové pasty, přidejte trochu citrónové šťávy a dejte vychladit.

  3. Rozpalte gril.

  4. Očistěte houby a jemně je nakrájejte. Nechte na másle zesklovatět nakrájené cibulky. Přidejte k nim houby, opepřete a pomalu smažte při středním plamenu. Mezitím rozehřejte trochu oleje a másla na pánvi, pomoučete „zádovou“ stranu filetů a rychle je touto pomoučenou stranou osmažte při vysoké teplotě. Otočte a rychle osmažte i z druhé strany, aby se ryba příliš nevysušila.

  5. Vrstvy filetů s křupavou stranou nahoru dejte do vymaštěné zapékací misky a poklaďte bylinkovým máslem. Nechte na grilu při vysoké teplotě rozpustit bylinkové máslo.

  6. Do hub přidejte trochu soli, případně posypte sekanou petrželkou. Na předehřátý talíř dejte houby a rybu opečenou stranou nahoru, podávejte s novými bramborami a salátem.