Týden zahradního grilování: Losos se zeleným chřestem

Vaření a recepty 26. června 2014

Chřestová sezona sice pomalu končí, ale vy si ho ještě klidně můžete vychutnat!

Potřebujete:

4 řízky nebo kotlety z lososa

sůl

čerstvě namletý pepř

2 lžíce olivového oleje

4 malé snítky čerstvého tymiánu

4 stroužky česneku

1 vejce

1 dcl olivového oleje na česnekovou omáčku

1 citron

1 kg zeleného chřestu

špetka cukru

Postup:

  1. Řízky nebo kotlety z lososa osolte a opepřete. Velký talíř potřete půlkou lžíce olivového oleje, rozložte na něj lososí maso, pokapejte je druhou půlkou lžíce oleje, ozdobte snítkou tymiánu, zakryjte fólií a nechte minimálně půl hodiny uležet v lednici.
  2. Česnek oloupejte, nahrubo nasekejte a s celým vejcem najemno rozšlehejte v mixéru. Do směsi pomalu přilévejte olej a neustále šlehejte. Česnekovou omáčku důkladně okořeňte trochou nastrouhané citronové kůry, citronovou šťávou, solí a čerstvě namletým pepřem.
  3. Chřest omyjte a dřevnaté konce odřízněte. Pak ho podélně rozpulte, dejte do vařící, lehce osolené a oslazené vody a vařte 4–6 minut do poloměkka.
  4. Lososa bez snítky tymiánu opékejte z každé strany 2 minuty na grilovací pánvi nebo pod grilem v troubě. Ještě jednou jej lehce osolte a opepřete a upravte na talíři s okapaným chřestem, česnekovou omáčkou a tenkými plátky citronu.