Vlasta: Co to znamená, když se řekne „nejlepší drink světa“

Vaření a recepty 30. července 2014

Obliba koktejlů je u nás vysoká a stále roste, v poslední době se do popředí zájmu dostávají především koktejly nealkoholické. Důvody jsou jasné: s alkoholem to odborníci doporučují nepřehánět (a to nejen kvůli skrytým kaloriím v něm hojně obsaženým) a nealko drinky jsou ideální volbou, jak zdravě a chutně zahnat žízeň. Trend nealkoholických koktejlů odráží i dnešní zájem o zdravý životní styl.

To že s nealkoholickými drinky se můžete skvěle bavit, a že tyto koktejly mohou být skutečně rozmanité, dokazuje i Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů, které v nedávné době proběhlo v Praze. Jeho vítězem a nejlepším nealkoholickým koktejlem světa pro rok 2014 se stal drink s názvem Green Temptation, který obsahuje pyré ze zelných jablek, bezinkový sirup, rebarboru nebo třeba minerální vodu Mattoni. Jak je tedy vidět, je tento koktejl nejen nízkokalorický, ale také plný zdravých surovin, kterými doplníte vitamíny i minerály.

Chuť, vůně i vzhled – na všem záleží

To, že namíchat zbrusu nový koktejl, není lehká záležitost, by vám nejspíš potvrdil každý barman. Jak se ale pak takový drink hodnotí? To nám prozradil předseda hodnotící komise Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů a viceprezident České barmanské asociace Miroslav Černík: „Hodnocení každého koktejlu začíná vůní, pokračuje strukturou nápoje, optickým dojmem a rovnováhou mezi ozdobou a samotným nápojem. Svou roli hraje i celkový servis – třeba tvar sklenky.“

Jak je vidět, namíchat skvělý koktejl nemusí být až tak jednoduché. Vy se ale nicméně nebojte to doma zkusit a zpříjemnit si svůj pitný režim. Koneckonců, nemusíte hned míchat nejlepší drink světa – zkuste jen sladit čerstvé ovoce, ovocný sirup a vše dolijte minerálkou. A pokud byste přeci jen chtěli zkusit připravit něco extra, recept na nejlepší nealkoholický koktejl roku 2014 vám přinášíme také.

Zelené pokušení

Green Temptation, Autorka Krista Meri (Estonsko)

2 cl pyré ze zeleného jablka

0,25 cl bezinkového sirupu

0,5 cl amarettového sirupu

1 cl čerstvé šťávy z limetky

3 kousky rebarbory

3 lístky máty

10 cl jemně perlivé minerálky Mattoni

Ozdoba:

rebarbora

citron

brusinky

tymián

Příprava:

Do shakeru vložíme rebarboru s mátou a pomačkáme. Přidáme led a ostatní ingredience. Důkladně protřepeme. Dávkujeme do sklenic s ledem a drink prodloužíme minerální vodou. Na závěr ozdobíme.