Pohádková špionáž: Na jaké pohádky se můžete těšit o Vánocích?

Zábava 20. 12. 2012

Při mezinárodním průzkumu vánočních tradic vyšlo najevo, že Češi mají tyto krásné zimní svátky spojené nejen s kaprem, bramborovým salátem či vánočkou, ale také s konzumací tuzemských pohádek na televizní obrazovce. U obrazovek zasednou nejen děti, ale celé rodiny včetně dědečků a babiček. Baví je sledovat i pohádkové příběhy, které už viděli nesčetněkrát.

Pohádky 2

Čert ví proč

(ČT1, 26.12., 10.35)

V téhle komediální pohádce Romana Vávry ztvárnil herec Csongor Kassai postavu jednoho z nejvýraznějších pekelníků našeho filmu. Ocitáme se v zemi krále Dobromila, kde se přestala cenit poctivá práce, slušnost a čestnost. Do krajiny se místo toho vkrádá moc pekla. Popletená bylinářka Apolena má svůj sen, že krajinu zachrání jen neznámý "spasitel", který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku za ženu.

Kdo by však věřil bláznivé bylinářce, která svými bylinami vždy natropí víc zmatků než užitku? Když je v kraji nejhůř a král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu, přichází do království nenápadný, veselý snílek. V hlavních rolích se představí Táňa Pauhofová, Štěpán Kubišta, Eva Holubová, Iva Janžurová. Kostýmy čertů oblékli i režiséři Bohdan Sláma, Miroslav Janek či Saša Gedeon.