Pohádková špionáž: Na jaké pohádky se můžete těšit o Vánocích?

Zábava 20. 12. 2012

Při mezinárodním průzkumu vánočních tradic vyšlo najevo, že Češi mají tyto krásné zimní svátky spojené nejen s kaprem, bramborovým salátem či vánočkou, ale také s konzumací tuzemských pohádek na televizní obrazovce. U obrazovek zasednou nejen děti, ale celé rodiny včetně dědečků a babiček. Baví je sledovat i pohádkové příběhy, které už viděli nesčetněkrát.

pyšná princezna

Pyšná princezna

(Prima family, 24.12., 20.15)

Krásná, ale velmi pyšná princezna Krasomila, dcera vladaře Půlnočního království, se odmítne provdat za šlechetného krále Miroslava, který se uchází o její ruku. Ten se však vydá do jejího rodného království a v přestrojení působí na zámku coby zahradník. Princezna se do něj zamiluje a pod jeho vlivem se postupně zbavuje všech rozmarů.

Oba milenci společně uprchnou, ale královští poslové je zakrátko dostihnou. Napravená Krasomila tak zároveň odhalí i zahradníkovu pravou totožnost a nakonec přijímá nabídku k sňatku. První československá filmová pohádka pro děti byla natočena podle jedné z nejkrásnějších pohádek Boženy Němcové Potrestaná pýcha.