Pohádková špionáž: Na jaké pohádky se můžete těšit o Vánocích?

Zábava 20. 12. 2012

Při mezinárodním průzkumu vánočních tradic vyšlo najevo, že Češi mají tyto krásné zimní svátky spojené nejen s kaprem, bramborovým salátem či vánočkou, ale také s konzumací tuzemských pohádek na televizní obrazovce. U obrazovek zasednou nejen děti, ale celé rodiny včetně dědečků a babiček. Baví je sledovat i pohádkové příběhy, které už viděli nesčetněkrát.

A trocha čertovského strašení

Ti naši čerti a luciferové sice strašit dovedou náležitě, ale většinou je s nimi docela legrace. Není tak divu, že i pohádky, kde se pekelníci vyskytují, jsou u diváků v nemalé oblibě.

Pohádky 4

Hrátky s čertem

(Nova, 24.12., 12.20)

Už přes šedesát let nás baví pohádková komedie s Josefem Bekem v hlavní roli vysloužilého vojáka Martina Kabáta, který se nezalekne ani hrozného loupežníka Sarky Farky, ani pekla plného rohatých. Všechno začíná tím, když se dvě vdavekchtivé dívky, princezna Dišperanda a její služebná Káča, vlastní krví upíší čertu, výměnou za pohádkové ženichy.

Přestože se omylem oba ďábelské úpisy dostanou do rukou chrabrého Martina Kabáta, záludný ďábel Solfernus se jich lstí zmocní a Martinovi nezbývá, než se vydat do horoucích pekel. Setkáme se s plejádou hereckých legend - Evou Klepáčovou, Alenou Vránovou, Františkem Smolíkem, Jaroslavem Vojtou či Bohušem Záhorským.