Pohádková špionáž: Na jaké pohádky se můžete těšit o Vánocích?

Zábava 20. 12. 2012

Při mezinárodním průzkumu vánočních tradic vyšlo najevo, že Češi mají tyto krásné zimní svátky spojené nejen s kaprem, bramborovým salátem či vánočkou, ale také s konzumací tuzemských pohádek na televizní obrazovce. U obrazovek zasednou nejen děti, ale celé rodiny včetně dědečků a babiček. Baví je sledovat i pohádkové příběhy, které už viděli nesčetněkrát.

saxana

Saxána a Lexikon kouzel

(ČT1, 26.12., 20 hodin)

V kinech jste ji sice už vidět mohli, ale na obrazovce má premiéru i pohádková komedie, která je pokračováním oblíbené Dívky na koštěti. Po čtyřiceti letech se na ni pokusili navázat tvůrci v čele s režisérem Václavem Vorlíčkem a tehdejší ústřední hereckou dvojicí – Petrou Černockou a Janem Hrušínským.

Pamatujete, jak zněl ortel vynesený před mnoha a mnoha lety nad Saxánou, studentkou čarodějnické školy v Říši pohádek, která utekla do světa lidí za svou první láskou Honzou Bláhou. Tři sta let po škole! Nyní už uplynulo mnoho let, Saxána žije normálním životem v rodinné vilce s manželem Janem, dcerkou Saxánkou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem.

Na co ale úplně zapomněla, je půda skrývající tajemství o jejím předešlém čarodějnickém životě. Právě toto maminčino tajemství náhodou objeví dcerka Saxánka, která se vinou své zvědavosti ocitne v kouzelné Říši pohádek plné trpaslíků, rarachů, draků, bazilišků, šotků a morkolabů. A pak žákyni 2. B čeká nelehký úkol, jak se vypořádat se všemi nástrahami podzemní říše, přelstít komiksového gangstera a dostat se zpátky domů.