Krabičky jsou vrženy!

Zdraví 26. července 2012

Slyšela už jste o fenoménu krabičkové diety? Na měsíc jsem ji vyzkoušela a tady jsou mé zkušenosti v kostce. Totiž v krabičce. Máte podobné, nebo úplně jiné?

Nemyslím si, že bych se stravovala špatně. Jím celkem zdravě a dostatečně se hýbu. Dvakrát týdně jezdíme s přítelem na in-linech nebo na kole a o víkendech podnikáme cyklistické výlety. V zimě nahrazuji venkovní aktivity fitkem a snowboardem.

Je ale pravda, že každý den odpoledne na mě padá únava, a v práci proto zhltnu sem tam sušenku, šlehačkový větrník nebo čokoládu. Kdybych takhle nehřešila, jistojistě zhubnu. Jenže kvůli sladkostem se ručička váhy nehýbe dolů (ale naštěstí ani nahoru). Stabilně vážím 62 kilogramů.

Jednu dobu jsem vlivem enormního stresu vážila 51 kilo a byla jsem se sebou opravdu spokojená. Proto když jsme narazila na krabičkovou dietu, posedla mě představa, že se díky ní přiblížím své vysněné váze.

Myšlenkou zhubnout jsem nakazila i přítele, takže se do diety pustil solidárně se mnou. Jen při placení trochu protočil panenky. Je pravda, že měsíčně určitě neprojíme tolik peněz, kolik stojí krabičková dieta. Ale co by člověk neudělal pro krásné tělo, že?

Nejen na hubnutí

Nikdy jsem dietu nedržela, takže mě napadlo, jestli nebudu mít hlad, a shozená kila se mi tak po skončení v rámci jojo efektu nevrátí jako bumerang. Ale nutriční terapeutka Martina Běhalová ze společnosti I Feel Well aneb Dieta v pohodě (www.dietavpohode.cz) mě ujistila, že krabičky se „šijí na míru“.

Při vstupní konzultaci mě vyzpovídala a pomocí speciálního přístroje zjistila poměr tuku, vody a svalů v těle a můj bazální metabolismus. Výsledky mě mile překvapily - podle nich žádnou dietu nepotřebuji, jen bych měla zpevnit ochablé partie cvičením.

Krabičkové diety zahrnují různé stravovací plány, takže nejsou určeny jen těm, kteří chtějí zhubnout, ale také lidem, kteří chtějí jíst zdravě, pravidelně a vyváženě.

Protože jsem labužník a mám ráda dobré jídlo, zvolila jsem program Gurmán, který nabízí vybrané lahůdky jako losos, kuře s olivovou nádivkou nebo zapečený chřest. Moje „dávka“: 5 krabiček denně o celkové energetické hodnotě 7000 kJ.

Nadiktovala jsem adresu a dieta může začít. Každý večer mi messenger doveze krabičky s čerstvým jídlem na další den. Na mně je jen jíst správnou krabičku ve správnou dobu.

konzultace

Při vstupní konzultaci mi změřili poměr tuku, vody a svalů v těle.

zdroj: www.thinkstock.cz
messenger

Messenger mi každý večer přiveze krabičky s jídlem.

zdroj: www.thinkstock.cz

Spousta času, ale taky izolace

První den jsem byla nadšená. Sice jím i tak celkem zdravě, ale o pravidelnosti nemůže být řeč. S krabičkami ze mě opadly starosti, co si dojdu koupit ke svačině a že musím spěchat domů uvařit večeři.

Když jsme tak s přítelem večer pojídali každý svou krabičku, zjistili jsme, že nemáme co dělat. Běžně totiž jeden z nás vaří a druhý si s ním povídá. Najednou jsme ale měli spoustu času.

Na druhou stranu jsme zvyklí vyrazit si aspoň jednou týdně ven na večeři a užít si příjemný večer při dobrém jídle a sklence vína. Během krabičkové diety jsme si tyto večery museli odpustit. Na měsíc jsme se tedy izolovali od společenského vyžití, jako je kino (k němu totiž patří popcorn a gumídci), posezení v baru s přáteli (alkohol je tabu) a večeře venku (s krabičkou by nás v restauraci zrovna dvakrát nevítali).

Myslíte si, že bez čokolády nemůžete žít?

Tím, že jsem opravdu každé dvě až tři hodiny jedla, jsem se cítila pořád plná. Zatímco běžně mě odpoledne přepadávají chutě na sladké, tentokrát jsem na čokoládu ani jiné dobroty neměla ani pomyšlení.

Podle Martiny Běhalové je to tím, že potraviny v krabičkách mají nízký glykemický index, a energie se z nich tedy uvolňuje postupně. Navíc se jí každé tři hodiny, takže tělo nepřepadají vlčí hlady.

Co mě na této dietě potěšilo, byl fakt, že jsem mohla jíst téměř vše.

K obědu byla například svíčková s celozrnným knedlíkem. Stačí omáčku připravit jen ze zeleniny, bílé housky na knedlíky vyměnit za celozrnné a pochutnáte si úplně stejně jako na klasické svíčkové.

Naopak mě udivilo větší množství pečiva a hermelínu. Hermelín byl na jídelníčku alespoň třikrát týdně, ať už zapečený na mase, nebo ve snídaňové pomazánce. Do té doby jsem žila v domnění, že hermelín je tučný a do diety nepatří. Místo něj bych ocenila třeba plátek mozzarelly.

Pečivo omezit, nebo ne?

Zajímá vás, jak vypadá takový modelový jídelníček? Třeba takhle: K snídani tvarohová pomazánka s pečivem a zeleninou, ke svačině jogurt s meruňkami, k obědu salát s pečivem a kuřecím masem, k odpolední svačině plněná rajčata a k večeři šunkové závitky s chřestem a pečivem.

Prostě toho pečiva na mě bylo až moc... Ale chutnalo mi, ne že ne. Osobně mi více vyhovovaly dny, kdy byl teplý oběd a studená večeře, než když byla obě hlavní jídla ve formě studeného pokrmu.

Po týdnu diety jsem volala terapeutce, jestli by nebylo vhodnější omezit můj režim na 6000 kJ. V novém režimu je totiž méně pečiva než v režimu 7000 kJ. Souhlasila, že to zkusíme.

Kupodivu ani po snížení energie o 1000 kJ jsem nepocítila hlad. Tedy do chvíle, než jsme se v pátek v podvečer vydali na 20km projížďku na kole. Po návratu domů jsem zhltla svoji krabičku – výtečný čočkový salát se šunkou – která mě ale nezasytila tak, jak jsem si představovala. Stejně se cítil také přítel, který měl ale na rozdíl ode mě k dispozici ještě druhou večeři – rozmixované jahody s jogurtem. Ani ty ale chlapa jako horu nezasytily. Usínali jsme tedy s kručícími žaludky a nemohli se dočkat snídaně.

pečivo

Pečiva na mě bylo příliš.

zdroj: www.thinkstock.cz
kolo

Hlad jsme pocítili až po cyklovýletě.

zdroj: www.thinkstock.cz

O víkendu vaříte sami

V sobotu a neděli bylo jen na nás, jak se budeme stravovat. Krabičky totiž firma vozí jen ve všední dny. Trochu jsme tápali, co uvařit. Na webových stránkách firmy www.ifeelwell.cz jsme našli klientskou sekci s tipy na zdravé a vyvážené snídaně, obědy a večeře. Ráno jsme tak posnídali míchaná vajíčka, pečivo a zeleninu, k obědu jsem uvařila chřest s holandskou omáčkou a bramborem a večer jsme jeli grilovat.

Přiznávám, že na rozdíl od krabičkového schématu jsme vynechali svačiny. Ale zase i na grilu jsme se jídla snažili připravit zdravě: umleli jsme zadní hovězí, smíchali ho s kyselou okurkou a petrželkou a připravili si výtečný hamburger a k němu přikusovali grilovaný ovčí sýr a misku zeleninového salátu.

Bez pohybu to nepůjde

Na konci diety mě čekalo závěrečné měření. Žádné extra výsledky jsem nečekala, protože jsem nemusela popošívat knoflíky na oblečení a ani nemám pocit, že bych výrazně zhubla. Nutriční terapeutka mi to jen potvrdila: po krabičkovém měsíci jsem zhubla 1,2 kg, z toho kilo tuku a zbytek svalů.

Upřímně: Domnívám se, že krabičky jsou určeny hlavně lidem, kteří jsou opravdu tlustí a přejídají se. Krabičky je naučí, kolik jídla mají konzumovat. Ženám a mužům s normální postavou krabičky pomohou stravovat se zdravěji a trvale si udržet svoji váhu.

Takže pokud jste štíhlá a chcete ještě pár kilogramů zhubnout, nečekejte, že jen díky krabičkám se stane zázrak. Buď vaše tělo prostě víc hubnout nechce, nebo se musíte začít hýbat.

dieta cvičení

Dietu je dobré podpořit cvičením.

zdroj: www.thinkstock.cz

Čím to zapít?

  • Já jsem testovala: *I Feel Well aneb Dieta v pohodě, program Gurmán 6000 kJ. Vyšel mě na 8780 Kč za měsíc. Program Classic, který nabízí běžná jídla, přijde na 6980 Kč. Jídla si můžete osobně odebírat každý den nebo nechat dovážet v rámci Prahy. www.dietavpohode.cz*

  • Pokud jste z Brna, vyzkoušejte krabičkovou dietu *Liniebox. Měsíční program vás bude stát 5 980 Kč. www.liniebox.cz*

  • Pro dietářky z Českých Budějovic, Tábora, Chrudimi, Hradce Králové nebo Pardubic je určena *Dieta pro všechny. Jídla si ovšem musíte osobně odebírat. Na měsíc vás to vyjde na 5640 Kč. www.dietaprovsechny.cz*

Znovu „svobodná“, ale nesvá

Víc pohybu zařadím do svého života i já, protože už za měsíc mě čeká dovolená a povolený zadeček a bříško v plavkách moc dobře nevypadají. Přiznávám ale, že z nadcházejících „bezkrabičkových“ dní mám trochu smíšené pocity.

Na jednu stranu se těším, že budu jíst, na co budu mít chuť. Když totiž víte, že k obědu jsou brambory s kuřecím masem, a vy na to zrovna opravdu nemáte chuť, musíte se zapřít a zkonzumovat, co se nabízí.

Na druhou stranu mi krabičky budou chybět, protože mi ulehčovaly život, dávaly mi spoustu volného času a zavedly do mého života řád.

A jaké jsou vaše zkušenosti s krabičkovou dietou? Myslíte, že to k něčemu je, nebo je to jen vyhazování peněz? Diskutujte v komentářích pod článkem.

žena krabička
zdroj: www.thinkstock.cz