Zelený čaj
Při zpracování neprochází procesem oxidace, díky čemuž si uchovává všechny polyfenoly a další pro organismus cenné látky. Oxidaci je zabráněno opražením na pánvi (nejčastější metoda používaná v Číně), propařováním (používá se u japonských čajů) nebo pečením. Poté se lístky tvarují a suší, obvykle několikrát za sebou. Při přípravě je důležité ohlídat teplotu vody – ta nesmí přesáhnout 85 °C, a nechat louhovat maximálně dvě minuty, protože jinak se z listů vyluhují hořké látky, které zničí jeho jinak osvěžující, přirozeně lehce nasládlou chuť. Zelený čaj pomáhá likvidovat nebezpečné volné radikály usazující se v těle, stimuluje nervovou soustavu, podporuje paměť a zlepšuje soustředění, zvyšuje účinnost spalování tuků při fyzické aktivitě a celkově posiluje obranyschopnost organismu.