Když se ze zdravého životního stylu stane posedlost

Zdraví 24. ledna 2017

Zdravý životní styl se stává celosvětovým fenoménem. Chceme jíst věci, které nám neškodí, bydlet v domech bez bakterií, být fit. Jenže někdy neznáme tu správnou míru. Posedlost zdravým životním stylem se může změnit v závislost.

Může to začít nevinným nákupem biopotravin. Prostě nechcete jíst žádnou chemii. Po nějaké době možná ze svého jídelníčku vyřadíte veškeré ostatní jídlo. Chce to disciplínu a taky to leze do peněz, ale co by člověk neudělal pro zdraví.

Jenže u bioovoce a biozeleniny to možná neskončí. Záhy přijdou na řadu neustálé kontroly složení potravin, sledování nových trendů ve výživě a zdravotnictví a nakonec podřízení celého života jednomu jedinému - žít co nejzdravěji. Výsledkem je ale pravý opak. Tak jako v příběhu mé známé Veroniky.

VŠE PRO ZDRAVÍ

„Nejdříve jsem začala vybírat jídlo synovi. Ale jak jsem si v časopisech a na internetu pročítala, co by měly či neměly jíst děti, pomalu jsem propadala kouzlu biopotravin i já. Postupem času jsem nakupovala jídlo výhradně jen ve specializovaných obchodech, objížděla farmářské trhy, plánovala jídelníček na dlouhé dny dopředu a od rána do večera jsem hltala články a rady o tom, jak zdravě žít,“ vzpomíná mladá maminka. Potud to vlastně ještě celkem šlo.

Když se ze zdravého životního stylu stane posedlost

Veronika si s sebou stále nosila své krabičky plné zdravého jídla.

foto:

Pak ale Veronika přestala jíst maso a cokoli byť i jen s minimem tuku, restauracím se začala vyhýbat obloukem. Vzpomínám, že dokonce i na návštěvy ke kamarádkám si brala krabičky s vlastním jídlem. Nikomu nevěřila. Začala být, co se týče jídla, paranoidní.

Ortorexie

  • Patologická posedlost zdravou výživou. Poprvé s tímto termínem přišel v roce 1997 lékař Steven Bratman, který jí sám propadl a pak se dlouho vracel k normálu. Pro ortorektika je stěžejní složení potravin, striktně odmítá jíst jiné než bio a i u nich stále přemýšlí, zda jsou skutečně bio. Postupně začíná odmítat jakoukoli jinou než domácí a osobně připravovanou stravu, večeře v restauraci, s rodinou či přáteli, jsou pro něj noční můrou. V extrémních případech vede takovéto „zdravé“ stravování nejen k podvýživě, chudokrevnosti, řídnutí kostí a vypadávání vlasů, ale i k ohrožení života.

Podezírala prodejce, že to, co deklarují jako bio, ve skutečnosti bio není. Byla neustále ve stresu, že sní něco nezdravého. Její příběh naštěstí skončil happy endem. Nejbližší rodina si všimla, že blázní, a nabídla jí pomocnou ruku. Veronika si uvědomila, že překročila hranice, začala na sobě pracovat a svůj problém zvládla. V těžších případech pomůže ale jen odborník.

ORTOREXIE

Člověk, který žije zdravě, slyší zpočátku jen samou chválu. Rozpoznat onen moment, kdy se z dobrého úmyslu stane závislost, tak není jednoduché. Ortorexii - tedy chorobnou posedlost zdravým jídlem - přesto není radno podceňovat. Patří mezi poruchy příjmu potravy a je z podobného soudku jako anorexie. Zatímco anorektik si úzkostlivě hlídá, kolik toho sní, ortorektik bedlivě kontroluje, co vlastně konzumuje. Paradoxně i to může vést až k závažným zdravotním problémům.

Když se ze zdravého životního stylu stane posedlost

Ortorektik obsedantně kontrolu, jestli to, co jí, je opravdu zdravé.

foto:

SPRÁVNÁ MÍRA

Zvrtnout se mohou i další návyky, které máme za zdravé. Například nadměrné pití. I přehnaná konzumace vody může škodit. A dokonce přivodit i smrt. Když budete pít až moc, může z toho být hyponatremia neboli „intoxikace vodou“, při níž dochází ke ztrátě sodíku v krvi. Hrozí otok mozku, kolaps, ztráta vědomí. Jídlo, čistota anebo pití - pokaždé je to stejné. Základem je znát správnou míru. Protože i ten nejlepší záměr se může změnit v noční můru, když se to přežene.

UDĚLEJTE SI JEDNODUCHÝ BRATMANŮV TEST A ZJISTĚTE, ZDA NETRPÍTE ORTOREXIÍ

  • Plánujete svůj jídelníček několik dní dopředu?
  • Přemýšlíte tři a více hodin denně nad dietou?
  • Stal/a jste se k sobě přísnějším?
  • Snížila se kvalita vašeho osobního života na úkor dodržování zdravého životního stylu?
  • Upřednostníte vždy nutriční kalorie, nebo chuť jídla?
  • Zvýšila se vaše sebeúcta k vlastní osobě, protože žijete zdravěji?
  • Máte pocit viny, když porušíte dietu?
  • Zmizely z vašeho jídelníčku nekompromisně navždy všechny vaše oblíbené pokrmy?
  • Působí vaše dieta potíže při setkání s přáteli, s rodinou nebo při stravování mimo domov?
  • Cítíte uspokojení, když se zdravě stravujete?

Pokud jste odpověděli na 3-5 otázek kladně, znamená to, že byste měli zvolnit. Čím více kladných odpovědí, tím větší máte sklony k ortorexii.