Obdarujte své blízké jedlými dárky!

Vaření a recepty 12. 12. 2014

Inspirujte se našimi tipy a své blízké letos obdarujte 
v několikanásobném rozměru. Věnujte jim vlastnoručně vyrobený jedlý dárek, který při přípravě navíc okořeníte láskou a radostí.

Kořeněný čaj masala s karamelovým míchátkem


caj masala

Balíček s voňavým čajem zpříjemní vašim blízkým i dlouhou a studenou zimu, karamelem jim navíc osladíte život.  Doba přípravy: 120 minut

Suroviny na 2 balení:
 1 pomeranč • sušené okvětní lístky ze 2 květů růže • 20 semínek kardamomu • 5 ruliček skořice • 1 lžíce hřebíčku
• 1 lžička černého pepře
• 1 lžička nového koření
• 1 lžička koriandrových se- mínek • 5 hvězdiček badyánu • 100g čaje Darjeeling

Míchátka: 100g cukru
• 10 silnějších špejlí dlouhých asi 15–20cm (koupíte je v modelářských potřebách)

  1. Troubu rozehřejte na 110 °C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte asi 0,5cm plátky pomeranče. Plech vložte do trouby a pomeranč sušte 2 hodiny.

  2. Míchátka: Cukr nasypte do pánve se silným dnem
 a za stálého míchání ho nechte rozpustit na karamel. Bude mít hnědou barvu. A pozor, je velmi horký! Karamel nechte 15 minut zchladit. Mírně ztuhne a bude se vám s ním lépe pracovat. Jeden konec špejle ponořte do karamelu a otočte s ní, aby se na ni přichytil. Špejli pomalu vytahujte a otáčejte s ní. Na špejli tak postupně namotávejte tenký proužek karamelu.

  3. Plátky pomeranče rozkrojte na čtvrtky a promíchejte je se zbylými ingrediencemi.


  4. Čaj dekorativně zabalte do několika sáčků nebo krabiček, přidejte karamelové míchátko 
a návod: Na šálek čaje zalijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody a nechte asi 3 minuty louhovat. Čaj přeceďte do šálku a podávejte s mlékem 
a karamelovým míchátkem, které se v horkém čaji rozpustí a osladí ho.

Tip: Místo koření můžete k čaji přidat kousky jablka a citronové kůry usušené v troubě.