Brusinkovo-pomerančová vodka
Přípravu tohoto dárku nenechávejte na poslední chvíli. Brusinky dodají vodce pěknou rudou barvu, ale potřebují čas na marinování.
Doba přípravy: 20 minut + 2 týdny na marinování
Suroviny na 2 lahve o obsahu asi 700ml: 250g čerstvých nebo mražených brusinek • 170g cukru • 2 pomeranče • 1l vodky
Brusinky nasypte do mísy a rozmačkejte je vidličkou. Pozor však, aby z nich nevznikla kaše! Pak je rozdělte do dvou sterilizovaných sklenic se širším hrdlem a do každé přidejte polovinu cukru a oloupanou a na kostičky nakrájenou kůru z dobře omytého a chemicky neošetřeného pomeranče.
Do sklenic nalijte vodku, dobře je zavřete, protřepejte a uložte na temné a chladné místo. Obsah sklenic po týdnu opět protřepejte.
Po dalším týdnu přelijte obsah sklenic přes velmi jemné síto či mušelín do dvou sterilních lahví a dobře je uzavřete.
Tip: Sklenice a lahve sterilizujte několikaminutovým povařením v čisté vodě.