Není sleva jako sleva

Finance a kariéra 25. června 2014

Slevové servery chrlí každý den desítky výhodných nabídek. Víte však, co kupujete? Pořídit si voucher nebo kupon je totiž zásadní rozdíl.

Na českých slevových portálech si běžně koupíte dva typy slev: vouchery a kupony. Ty se však od sebe liší, což poznáte hlavně ve chvíli, kdy si kupujete některou z nabízených služeb, třeba návštěvu restaurace.

U voucherů nejdříve platíte

Prvním druhem slevových poukazů jsou takzvané vouchery, které fungují na principu platby předem. Na portálu si tedy vyberete konkrétní nabídku obchodníka za předem stanovenou cenu, kterou ihned zaplatíte slevovému serveru. Ten vám obratem pošle e-mailem konkrétní voucher, který si vytisknete, přijdete s ním za obchodníkem, a pokud nechcete další služby nad rámec voucheru, už nic neplatíte.

U voucherů však může nastat problém ve chvíli, kdy má obchodník se slevovým portálem napjaté vztahy, a s tímto odůvodněním váš slevový poukaz odmítá. Vždy si proto raději ověřte, jaké jsou recenze zákazníků na nabízenou službu, a nakupujte slevy pouze u portálů, které nabízejí možnost reklamace a garanci spokojenosti. Dalším rizikem může být to, že zájemců o využití voucheru bude příliš mnoho a vám se nepodaří domluvit termín. Voucher po uplynutí doby platnosti propadá a je jen na obchodníkovi, zda bude ochoten se s vámi domluvit na jeho dodatečném uplatnění.

sleva

sleva

Kupon = volnost výběru

Druhým typem slevových poukazů jsou slevové kupony, které nabízejí mnohem větší volnost výběru. Slevovému portálu totiž platíte předem pouze zlomek ceny (desítky korun) za slevový kupon. S tím přijdete k obchodníkovi a dostanete službu nebo zboží podle vlastního výběru se slevou několika desítek procent.

Jelikož si díky kuponům nejčastěji pořídíte více než poloviční slevu, můžete si dopřát i dražší služby, za něž by vám jinak bylo líto vyhodit peníze. S kuponem si tak můžete dopřát večeři v luxusní restauraci či hubnoucí ošetření laserovou lipolýzou. „Kupony nejlépe využijete na vyzkoušení nových služeb. Pokud nebudete s výběrem spokojeni, nebude vás to stát tolik peněz. To se ale nestává často, řada našich zákazníků si naopak oblíbila různé relaxační a hubnoucí procedury, které by jinak ani nevyzkoušeli,“ uvádí Aleš Urbánek, obchodní ředitel portálu KuponPlus.cz.

Velkou výhodou kuponů také je, že za využité služby platíte přímo obchodníkovi. Někdy až po využití služeb, takže se vám nemůže stát, že by se k vám personál choval jinak jen proto, že jste „přišli se slevou“.

A jak funguje rozdíl mezi voucherem a kuponem v praxi? Představte si návštěvu restaurace s partnerem. Pokud přijdete s voucherem, máte většinou poukaz na nějaké konkrétní jídlo, třeba talíř grilovaných specialit. Zato s kuponem přijdete do podniku, každý z vás si vybere, na co má chuť, a při placení zaplatíte nejvýše polovinu.

U všech slev byste měli vědět, jaké jsou podmínky a rizika. „I u kuponů platí zásada, že byste je měli pořizovat u prověřených zprostředkovatelů, kteří nabízejí garanci spokojenosti,“ upozorňuje na závěr Urbánek.

sleva

sleva