Office yoga: Pojďte si zacvičit i v "kanclu"

Finance a kariéra 1. září 2014

Když jsem volal Heleně Nehasilové, že bych chtěl udělat reportáž o tom, jak se v Česku cvičí office yoga, zeptala se, kde by se akce měla odehrát. Nenapadlo mě nic lepšího než pozvat ji a její dvě kolegyně k nám do redakce Vlasty.

Slečny cvičitelky nápad ocenily. Office yoga (česky kancelářská jóga) se dá samozřejmě cvičit přímo u každého psacího stolu a jako ideální pomůcka může posloužit pracovní židle či rám dveří kanceláře.

A co bychom si vyprávěli, i my novináři trávíme hodně času prací na počítači a znalost základních protahovacích či posilovacích cviků může našim krčním páteřím, karpálním tunelům a kulatým zádům jen prospět. A tak nebylo divu, že v místnosti pro grafiky bylo během hodinové lekce plno.

NEJVÍC BOLÍ PÁTEŘ

Obavy z toho, že by nás trojice cvičitelek hned od začátku nutila k lámání těl v krkolomných pozicích, slečny rychle odstranily.

„Na začátku se snažíme od zaměstnanců dozvědět, s čím mají problémy, co je bolí. Taky si hned necháme ukázat jejich pracoviště. O problémy si totiž často říkáte tím, že máte špatně nastavenou židli či monitor počítače. Není to tak, že bychom naběhly a začaly hned cvičit. To bychom vás spíš odradily,“ říká Helena Nehasilová (25), zatímco její kolegyně Milena Chmelíková (23) a Barbora Černá (25) si postupně rozebírají mé kolegyně.

Bářině pozornosti jsem neunikl ani já. Potěšilo mě, že na tom nejsem zase až tak špatně a že cvik na mou mizernou krční páteř nebolel. Současně jsem zjistil, že nejžádanějším cvikem je ten „na karpální tunely“. A že až na pár výjimek při práci všichni neskutečně špatně dýcháme.

„Lidi, kteří pracující v administrativě, nejvíce trpí bolestmi krční páteře, zad, zápěstí a předloktí a mají problémy s očima. Horší je, že až na výjimky nechodí nikam cvičit. Proto jsme se také rozhodly, že vyrazíme my za nimi,“ vysvětluje Helena Nehasilová.

office jóga

Trocha rovnováhy neuškodí. Nikdy byste nevěřili, kolik lidí se jde podívat na to, jestli jogínka-začátečnice dokáže skutečně udržet balanc na jedné noze. A ještě k tomu musí správně dýchat.

foto:
office jóga

Na bedra jsou nejlepší rámy u dveří. Zjistila to i naše kolegyně Zuzka. Když ji Mily „rovnala“, pořád jí zdůrazňovala, že přitom musí jogínsky dýchat.

foto:

NABERTE SÍLU

Zakladatelka skupiny Helena Nehasilová pracuje stále i jako office manager zahraniční společnosti. Vystudovala Českou zemědělskou fakultu a k józe se dostala před třemi lety, když jí pravidelné cvičení doporučila lékařka jako balzám na křivá záda.

„V té době jsem pracovala v tzv. open space a kolegové si často stěžovali na bolesti zad a hlavy, trpěli migrénami, měli křeče v rukou a podobně. Doporučila jsem jim jógu s tím, že mi cvičení dělá moc dobře, jenže oni nebyli ochotni chodit po práci nikam cvičit. A tak jsem si řekla, proč se trochu neprotáhnout přímo v kanceláři. Když jsem cvičila s nimi, bylo vidět, jak je to baví a jak se během pár minut odreagují. A hlavně byli po cvičení čerství, viditelně pookřáli a nabrali novou sílu.“

MUŽE MUSÍ CVIČENÍ BAVIT

Od začátku roku už s kolegyněmi vyráží do českých kanceláří oficiálně. „Začínali jsme přes známé. Ptali jsme se kamarádů, jestli to nechtějí vyzkoušet s námi,“ líčí začátky Helena Nehasilová. „Já to zase domluvila v advokátní kanceláři, kde pracuji a kde mě všichni znají,“ vzpomíná studentka práv Milena Chmelíková. I tady se cvičení rychle ujalo. „Stane se, že mě na chodbě zastaví advokátka a ptá se: „Mily, kdy bude další hodina? My už se na to těšíme.“

Barbora Černá absolvovala stejný obor jako Helena Nehasilová, ale už dva roky před ukončením vysoké školy jí prý bylo jasné, že není stavěná na to, aby denně sedala k počítači v kanceláři. Hned po skončení studií se proto vrhla na office yogu.

„Na začátku jsem docházela do kanceláře, kde byli samí muži. To mě přimělo zvolit „neženské“, tedy hlavně protahující, cviky. Snažila jsem se každou hodinu vymyslet tak, aby to chlapy bavilo. A moc mě potěšilo, když se mi pak chlubili, že teď už cvičí kolikrát úplně sami, aby si zlepšili náladu.“

Budoucí právnička Milena má pro změnu zkušenosti hlavně s ženským kolektivem. „Ty vás na začátku jakoby zkoušejí. Dělají, že jsou otrávené. Když řeknu, že si uděláme stoj na hlavě, hned protestují, že stojku ony dělat nebudou. Já mám tu výhodu, že jsem ukecaná, a tak skoro s každým najdu společnou řeč. Za pár minut už si rozumíme.“

„Je úplně jedno, jestli cvičíme s muži, nebo ženami. Důležité je, jestli mají motivaci cvičit a taky jestli se po naší návštěvě cítí líp,“ uzavírá Helena Nehasilová.

office jóga

To, co vypadá jako výjev z učebnice mučení, jsem já a cvičitelka Bára, která mi názorně ukazuje, jak si mám sednout, když si chci srovnat záda. Všimněte si, jak vzorně mám zapřená chodidla do země.

foto:

SEZNAMTE SE: OFFICE YOGA

  • Kdo? Muži i ženy. Nezáleží na pohlaví, ale na motivaci.
  • Proč? Protože pomáhá odstraňovat potíže s krční páteří, předloktím a zápěstím. Zlepšuje dýchání.
  • Kde? Menší skupiny cvičí v kanceláři, větší (max. 10 účastníků) například v zasedacích místnostech firmy.
  • Kdy? Na cvičení můžete využít třeba polední přestávku. Úplně stačí 15 minut denně.
  • Za kolik? Hodinová služba Denní refresh stojí 999 korun bez ohledu na počet účastníků.
  • Kontakt: www.officeworkout.cz

HURÁ NA ZAHRADU

Jedna kolegyně si ještě naposledy zkouší „rovné sezení s nádechem“ na své židli, druhá pod Mileniným dohledem kontroluje, zda cvik na odstranění syndromu karpálního tunelu dělá správně. Pan fotograf sklízí nádobíčko a diví se, že zaměstnanci opravdu mohou cvičit v kanceláři.

„Máme firmy, kde děláme se zaměstnanci třeba v zasedačce klasickou jógu, ale stejně tak často si nás zvou přímo do kanceláří. Je to tak půl na půl. Ale jeden náš klient má přímo u budovy v centru Prahy velkou zahradu. Když je hezky, položíme cvičicí podložky na trávu a hned má cvičení ještě lepší atmosféru,“ libuje si trojice cvičitelek.

Mimochodem, pokud to dobře dopadne, na přelomu roku by se měly právnička a ekonomky dostat z červených čísel a začít se office yogou živit.