Než vklouznete do střevíčků

Krása 4. května 2012

Do perfektní botky patří perfektní nožka. Udělejte maximum proto, abyste tu svou mohla letos v létě bez obav odhalit.

Tak už jste kozačky zastrčila dozadu do botníku, popřípadě do skříně a uvažujete, jaké lodičky a sandálky letos zkrášlí vaše chodidla? Dávejte pozor, aby noha, kterou bude ta dokonalá, pečlivě vybraná bota zdobit, vypadala úchvatně a pěstěně.

Pokud to tak totiž nebude, je úplně jedno, zda obujete „gaborky“ z nové kolekce, nebo rozžvýkané pantofle. Noha – tedy přesněji chodidlo, musí splňovat alespoň základní standardní požadavky.

To znamená, že kůže bude měkká, nehty upravené a chloupky oholené.

Abyste si mohla hrdě světem vykračovat s obnaženou nožkou, absolvujte nejprve doma tyto čtyři základní přípravné kroky. Něco jako „rozeběh“:

 

KROK 1: Zjemněte kopýtka

Zrohovatělá kůže nemá na vyletněné nožce co dělat. Jak se jí zbavit? Klasicky: Vlezte si do vany, nebo si udělejte horkou lázeň jen pro nohy. Máčejte chodidla minimálně čtvrt hodiny a potom přebytečnou kůži odstraňte pomocí pemzy.

Tip redakce

Když do vody přidáte kapku olivového oleje, pokožka se krásně rozvolní a změkne. Olivový olej můžete použít i na následné ošetření.

Existuje široká škála krémů, které vám pomohou udržet pokožku na nohách příjemně měkkou. Stačí, když si chodidla každý večer před spaním řádně promažete. Někdo si dokonce na nohy ošetřené krémem obléká teplou ponožku. Tuto metodu ale vyzkoušejte spíš v zimě.

V létě může chodidlo díky otevřené obuvi dýchat. Využijte toho a promazávejte nohy častěji i během dne. Pro kůži to bude skvělá regenerace.

pedikúra

Používejte pemzu

zdroj: Isifa.com
krém nohy

Nožky promazávejte. Klidně několikrát denně

zdroj: Isifa.com

KROK 2: Chloupky pryč

Dalším důležitým momentem na cestě za dokonalým chodidlem je odchlupení. Chloupky rostou všude, dokonce i na nártu a na prstech. Možná, že jste si jich nikdy pořádně nevšimla. Nebo je prostě tolerujete. Ale nemusíte. Normálně je oholte. Pokud jich máte jen pár, vytrhejte je pinzetou, hladký efekt déle vydrží.

Kam se vydat:

pedikérní pilník

Žhavou novinkou na trhu jsou ergonomické skleněné pilníky Sakury s křemičitou brusnou plochou. Křemík působí blahodárně na roztřepené nehty i popraskanou kůži. Zatímco obrušujete narušené plochy, křemík se pomalu uvolňuje přímo do kůže a pomáhá ji udržovat změkčenou, hydratovanou a hladkou. Ergonomický tvar pilníku je navržený tak, aby vám péči o ruce i nohy maximálně usnadnil. Více informací na www.sakury.cz.

KROK 3: Zdravá znamená krásná

Jakmile máte chodidla změkčená a zbavená chloupků, obraťte svou pozornost na nehty. Častým problémem, který dokáže potrápit bez ohledu na roční období, je nehtová mykóza. Spousta žen ani neví, že něčím podobným trpí. Poznáte ji podle jiného zabarvení nehtu, často také dochází k jeho deformování a rohovatění.

Překontrolujte si, zda vás něco podobného nepostihlo, letní teplé počasí v kombinaci s vlhkým prostředím, například na koupalištích, je pro různé druhy kožních onemocnění živnou půdou.

Pokud postihlo, vyzkoušejte některý z přípravků, které jsou volně k dostání v lékárnách. Velmi účinná je tyčinka na ošetření nehtů Nailner repair, nebo krém Canespor. V případě, že se vám samoléčba nedaří, navštivte dermatologa.

KROK 4: Zastřihnout, spilovat, natřít

Vyberte si nějakou pěknou barvičku a lakujte. Na nohách se můžete parádně vyřádit. Samozřejmě i zde můžete uplatnit klasiku – třeba francouzskou manikúru. Což je ovšem trochu nuda. Není lepší si to krášlení trochu užít?

Než začnete barvit, nehty zastřihněte do tvaru, který nezpůsobí zatrhávání ani zarůstání. Ostré hrany opilujte a nakonec přeleštěte plochu nehtu leštičkou. Pak si vyberte barvu, která se vám nejlépe hodí k botkám a oblečení. Barva nehtů by měla se zbytkem outfitu alespoň trochu korespondovat. Rudým lakem, nebo nátěrem v pastelových valérech letos nic nezkazíte.

Ještě před lakem můžete použít vyživující podlak, který nehet vyživí a ochrání, což je na jeho struktuře patrné již po několika dnech užívání. My máme vyzkoušené podlaky značek Dermacol, Jessica a Orly.

nehty pilník

Nehtíky zapilujte

zdroj: Isifa.com
nehty lak

Potom nalakujte pěkným lakem. Červenou barvou nic nezkazíte

zdroj: Isifa.com

Nyní, když jste pro krásu vašich nohou udělala maximum, zkontrolujte si, zda jsou v pořádku i vaše ruce. Je-li tomu tak, nic vám nebrání nazout ty krásné botičky, co jste si koupila, a vtančit ladným krokem do ulic.