Říkají vám "ty moje zlato"? Udělejte ho ze sebe doopravdy

Krása 31. května 2013

Pozlacování je známé od starověku a jeho smyslem je docílit dekorativní a luxusně vyhlížející povrch, který lépe vzdoruje korozi a povětrnosti. Pokud jde o korozi, nemohu vydat svědectví, ale když jsem odcházela z bodygoldingového salonu, dekorativně a luxusně jsem se cítila. Jak to vypadá, vidíte na fotce Adama Bartoše.

Když loni o Vánocích nabízela značka Christian Dior tetovací samolepky z 24karátového plátkového zlata, strhla se mela.

Každá celebrita je chtěla mít, i když nabídka byla omezená. Jejich autor, návrhář šperků Camille Miceli, připravil sešitek „nalepovaček“, vhodných na rameno, kolem zápěstí a prstů nebo kolem kotníků, za 120 dolarů.

Se zlatými nálepkami ale přišel už před sedmi lety Japonec Nobuhiko Akatsuka a v zemi vycházejícího slunce se mu dařilo znamenitě. To ještě netušil, co nastane, když nápad dostal do ruky podnikatel Arnaud Flambeau.

Při návštěvě Japonska uviděl pozlacené místní krásky a došlo mu, jaké možnosti skýtá pro tuhle techniku Střední východ, kde lidé milují drahé kovy a ženy se často malují henou.

Začal na místě nejdražším – v pětihvězdičkovém hotelu Burj Al Arab v Emirátech. Úspěch přišel hned a nálepky se staly hitem mezi tamními nevěstami: ke svatebním šatům si nepořizují na tělo menší ornamenty než za pět set dolarů. Pracnější kousky přitom vyjdou na pět tisíc a víc, a dělají se i z platiny.

Vůně zlata

Říkáte si, že se Japonky a Arabky mají? Jenže dávno před Diorem a Nobuhikem přišel na zlacení těla Čech, akademický sochař a restaurátor Vít Mudruňka, ročník 1971.

Když byl před dvaceti lety na studijní cestě po Itálii, začal se pozlacováním lidského těla seriózně zabývat a pojmenoval ho bodygolding. Zjistil, čím to jde dělat a jak to dělat, a jaké musí mít pro takovou práci zdravotní certifikáty.

Zvenčí nevypadá jeho salon v pražských Nuslích zvlášť honosně, ale vevnitř na vás dýchne vůně zlata. Vysoký strop a stěny jsou vymalovány zlatou barvou jako renesanční zámek, nábytek upomíná na francouzské krále, ze zlatisté látky jsou i závěsy.

Všechno je připraveno pro speciální zážitek – nanášení zlaté emulze a nalepování plátků zlata na vaše tělo, na místo, které si vyberete.

bodygolding

Máte ráda zlaté šperky? Tak proč nevyzkoušet něco originálního!

zdroj: www.thinkstock.cz

Kam se vypravit?

je zlatý šperk namalovaný přímo na těle, respektive namalovaný a polepený plátkovým zlatem. Dá se použít ryzí 24karátové zlato v různých odstínech, také ale platina nebo palladium. Vzory jsou unikátní autorské návrhy, vybrat si můžete z katalogu, nebo se domluvit na originálu. Lesknou se jako pravé zlato, protože z pravého zlata jsou. Vydrží až tři dny, když se k nim budete dobře chovat (můžete se i osprchovat nebo koupat, ale nedřít se pak do sucha ručníkem). Po zmatnění je dostanete jednoduše dolů pomocí mastného krému nebo dětských ubrousků. Nejmenší šperky jsou od 300 korun, složitější od 500 korun, informace na www.bodygolding.cz.

Nejenom na svatbu

Vybrala jsem si levou klíční kost a z katalogu ornament. Nic velkého, nechystám se na svatbu ani na večírek, jen si chci udělat radost.

Sedím na měkké židličce, zatímco výtvarník sahá po vybraném tónu zlatého podkladu a štětečkem ho pomalu nanáší na moji pokožku. Jen to lehoučce šimrá, jako když se pudrujete. Jakmile je základ hotov, přinese si bloček papírků, do nichž jsou vloženy tenké zlaté plátky.

Podle velikosti je pak vyjme na podušku a pomocí štětce lehounce přilepí na podklad na mém krku. A pak ještě dokončí ornament bílým zlatem. Trochu se jen bojím, abych nevypadala jako „od kolotoče“.

Za hodinku je ale hotovo a já se nestačím divit, jak je to opravdu decentní a krásné. A vypadá to dobře, i když nemám svatební šaty, ale džíny a triko.

Vlasta 22/2013 2

Líbí se bodygolding našim celebritám? Už ho vyzkoušely, nebo jim přijde jako zbytečně drahá kratochvíle? Přečtěte si v nové Vlastě 22/2013 s Lucií Benešovou na obálce.