ONA a ON: Prochází láska žaludkem?

Láska a vztahy 7. června 2012

Jak vidí „osvědčené pravdy“ obyvatel Marsu a jak kráska z Venuše? Mohou se vůbec ti dva shodnout, třeba co se týče vyváření ve vztahu?

Dagmar Školoudová 5

Adam Sklenička

Jak to u Heleny vypadá 24. prosince?

Jenom z lásky živi nebudete, pronášela pravidelně moje matka, když jsem místo vaření v pubertě radši trávila dny s knihami. A měla seriózní strach, že se nevdám, protože nebudu umět knedlík. Je třeba říct, že ona knedlík uměla výborně a vdala se třikrát, ale pokaždé mizerně. Nuže já se vdala tedy jen jednou a v zájmu pravdy přiznávám: věřím, že láska prochází žaludkem.

Kdysi na koleji mi první milenec prominul, že umím akorát ohřát Trenčianské párky s fazul'ou. Druhý uměl vařit lépe než já a dělal to častěji. Třetí byl naštěstí sportovec-asketa, kterému stačila zelenina a rýže, a na výjimečné orgie jezdil k mamince na bábovku.

Ovšem teď jsem kuchařka a jsem na to pyšná. Pravda, když jsme se s mužem poznali, často jsem slýchala větu: „Miláčku, ty umíš tak krásně připravit sýrový talíř.“ Jenže mi bylo jasné, že koupit pět sýrů, dát k nim ořechy, olivy a víno, to vystačí tak na první dva zamilované měsíce. Zvlášť když jsem viděla ten vděčný pohled, co na mně ulpěl po opulentní snídani plné omelet, klobás, zeleniny a moučníčků.

Následovaly špízy, číny, těstoviny, pak první sešit receptů, omáčky, druhý sešit, koláče, třetí sešit… A když se dlouho kvůli jeho práci nevidíme, pak nečinčám v očekávání návratu jenom sebe, ale taky třeba svíčkovou nebo štrúdl. Tedy radši obojí.

A platí to i obráceně – není nic víc sexy než muž, co vám udělá večeři. Můžou to být i ty Trenčianské párky. Ale když se motá v kuchyni, připravujíc nějakou svoji specialitu, odpustím mu i hromady nádobí, co po sobě nechává.

Dagmar Školoudová podpis do čtverce

Hormony to zvládnou

Láska prochází mnoha tělesnými orgány, tak proč by měla vynechávat žaludek? Leckdy i podobně funguje - může vzbuzovat libé pocity, člověk se cítí nasycen. Stejně tak může mít křeče a nevolnosti. Ono jde o to, že když pro toho druhého připravujeme něco s láskou, je právě tento cit rozhodujícím kořením. Nehledě na to, že když chlapovi naservírujete oblíbený dlabanec, tak přehlédne vaše nové botičky. A cení se i pokus, byť nepovedený. Tedy pokud pokusným není každý den a na talíři se dennodenně neskví sice s láskou připravená, ale přesto šlichta.

Má to však podmínky: Když žena připraví miláčkovi hodokvas, určitě s uspokojením sleduje, jak mu chutná, a oba se naladí do příjemných tónů. Pokud ovšem chlap nehodí před talíř noviny, automaticky do sebe nezasunuje vidličku, a nakonec s krknutím neprohlásí „To pivo bylo málo studený“, případně „Docela to šlo, ale maminka tam dávala ještě tymián“. V takovou chvíli riskuje, že mu žaludkem prolétne něco úplně jiného.

Stejně tak je neodpustitelné, když chlap po celodenní dřině, po přemýšlení, co je „hrst“ a „špetka“, odměřování ingrediencí přesně podle receptu a převrácení kuchyně naruby předloží své lásce parodii na řízek s bramborem a dočká se jen poučení, jak se to dělá správně, a „už se do toho, prosím tě, nikdy nepouštěj a kup někde hotovku“.

Osobně je mi jedno, mám-li na stole sele nadívané husou, nebo hemenex. Perfektní večeře donesená pod nos je bonusem v každém vztahu (zejména funguje-li to oboustranně). Ale pro lásku je to málo. Rozhodují úplně jiné části těla.

podpis adam černý

srdce cukroví
zdroj: Isifa.com

Dagmar Školoudová 5

Dagmar Školoudová celý dospělý život strávila prací v médiích - naposledy jako šéfredaktorka tištěné Vlasty před odchodem na mateřskou dovolenou. Teď jí čas zabírá samozřejmě především roční chlapeček, ale každou volnou chvilku tráví u notebooku psaním pro Vlastu webovou - třeba v pražském parku Stromovka u kočárku. Občas by si taky ráda přečetla nějakou knihu, ale musí si momentálně nechat zajít chuť.

Adam Sklenička

Adam Sklenička se v mediálních vodách pohybuje od střední školy. Má rád komunikaci a samotu. I z toho vyplývá, že zbožňuje paradoxy. Miluje film, pro vlastní zábavu si i sám občas něco natočí. Když nekouká na filmy, čte. Když nekouká na filmy nebo nečte, někde jezdí a chodí. Zvláštní oblibu má v Krušných horách. Rád fotí. Nerad se fotí. Vadí mu, že všechno výše uvedené prostě nejde stihnout.