Kam zmizeli všichni galantní muži?

Láska a vztahy 4. září 2020

My ženy dnes a denně hudráme, že galantního muže, aby pohledal, poslední gentleman, že vymřel snad někdy před sto lety. Jen jestli si za to nemůžeme tak trochu samy!

Vraťme se nejdřív trochu do historie. Co se týče galantnosti, spočívala původně spíše v hravosti, nespoutanosti, frivolnosti a dokonce jisté lechtivosti než ve formální zdvořilosti.

Domovem galantnosti je Francie a doba vlády Ludvíka XIV., přezdívaného král Slunce (1643 - 1715). Tehdy se začalo měnit společenské ovzduší, a na scénu tak mohl vstoupit „galant homme“ - svůdce, milenec a ctitel.

FRANCOUZSKÝ ŠARM

Muž galantní vystřídal čestného rytíře. Galantní muž nehodlá umírat, nýbrž oslňovat a bavit se ve společnosti opačného pohlaví. „Muži přešli od únosu k okouzlení,“ vysvětluje spisovatelka Claude Habib v knize Francouzská galantnost. „Nadýmají se a chtějí oslnit, tak jako opeřenci. A jakkoli se to může zdát marnivé, je to chování odevzdanosti. Ve chvíli, kdy žena přestává být trofejí v opravdovém boji a stává se soudkyní symbolického soupeření, se moc zvrátila. Rozhodnutí je na ní.“

Právě změna ve vztahu k ženám je největším přínosem galantnosti. Laškovný potlach plný dvojsmyslů s více či méně skrytými erotickými narážkami dnes mnozí považují za nevhodné, až sexistické chování. Jenže právě galantnost udělala z ženy rovnocennou partnerku muže.

Feministky jistě namítnou, že muž konverzující se ženou na lechtivá témata k ní nemá patřičnou úctu. Neuvědomují si ale, že ve světě, který vzýval galantnost, byly ženy svobodnější a muži jim tuto svobodu s radostí umožňovali. Lechtivé narážky ženu nesrážely, naopak jí umožnily vystoupit z ulity formální ctnosti, aby se těchto galantních hrátek mohla účastnit.

PARADOX EMANCIPACE

Feminismus vůbec ledasco pochopil jinak (či vůbec). Začalo to nošením kalhot, pokračovalo za volantem a končí tím, že si vystačíme samy a muže téměř nepotřebujeme. Stěžujeme si, že nám nepomáhají do kabátu, a přitom sebemenší náznak galantnosti nás kolikrát tak překvapí, že na ni neumíme reagovat, rozeznáme-li ji vůbec. Je to paradox moderní doby.

Totiž, milé dámy, chcete-li mít z mužů elegány, pak v prvé řadě buďte vy dámami! Zní to jako humorná rýmovačka, ale je to tak. Nehodlám zpochybňovat ženská práva, chraň bůh! Tedy ona klasická - volební, na studium a podobně. Nicméně ženy a muži jsou dvě rozdílná pohlaví, tak to příroda chtěla, a snaha vyrovnat se jeden druhému je nesmysl.

LAŠKOVATI ZAKÁZÁNO

Galantnost už dávno není onou laškovnou hrou mezi mužem a ženou, v 18. století se vydala ze země galského kohouta dál do Evropy, ovšem francouzská frivolnost v těžkopádném habsburském prostředí neměla šanci, stejně tak ani v Itálii či ve Španělsku. Stala se formalitou a vzešla z ní etiketa čili pravidla společenského chování. Ta, po níž dnes voláme.

„Radikální feminismus emancipaci nepochopil,“ říká Claude Habib. „Dnes stačí, aby se na ženu muž v práci nebo na ulici trochu významněji usmál, a už má nálepku sexisty, který se neumí chovat slušně. Současná moderní žena zakládající si na tom, jak je emancipovaná, nedovolí muži frivolnost. Přitom to byl tento druh galantnosti, co ženu v rovnoprávnosti posunul zas o kus dál.“