Řekněte nám, jak spíte, a my vám řekneme, jaký je váš vztah!

Láska a vztahy 11. května 2020

Nikoli sex, nýbrž spánek je spolehlivým indikátorem kvality vztahu. Ve spánku se totiž nedá nic předstírat. Poloha, v jaké spolu usínáte, tak prozradí o vašem vztahu víc, než by se mohlo zdát.

Podle britských vědců skutečně záleží na tom, jak vedle sebe s partnerem v noci spíte. Během spánku se totiž vaše tělo chová naprosto přirozeně, nic nepředstírá. Profesor sociální psychologie Paul Rosenblatt v knize Dva v posteli upozorňuje, že čas před usnutím je pro vztah klíčový. „Mnoho párů nemá během dne čas si promluvit, takže to je nejlepší chvíle probrat všechno potřebné, co nás těší i trápí,“ tvrdí Rosenblatt.

„Páry usínají v pozicích, které jim vyhovují, odpovídají jejich osobnosti a jejich preferencím. Tyto návyky vznikají už na začátku vztahu, takže pokud se po letech soužití změní, může to značit jisté změny i ve vztahu,“ říká psycholožka Corinne Sweet, která se touto problematikou zabývá.

Ovšem svůj vliv má samozřejmě i váš aktuální psychický stav. „Když jste ve stresu a podráždění, tak prostě nemáte chuť se tulit. Třeba po hádce lidé často usínají daleko od sebe, což značí momentální stav vztahu,“ dodává.

Váhy nebo taky Poloha opatrovatele

18%

Každý z páru touží po svém vlastním prostoru. To, že se partneři dotýkají pozadím anebo zády, je ale výrazem lásky a intimity. Je jasné, že nejsou spřízněni jen citově. Pár pojí silné sexuální pouto, ale zároveň si váží vzájemné nezávislosti. Je to pohodová dvojice, která našla rovnováhu mezi vlastní svobodou a životem ve dvou.

Lžíce

13%

Žena leží k partnerovi zády a ten ji zezadu objímá. Šťastný a pohodový pár. Počáteční chtíč už možná částečně vyprchal, ale vztah je skutečně silný. Muž symbolicky ochraňuje svou partnerku. Jde o pozici typickou pro první roky soužití, značí mimo jiné stále ještě silnou sexualitu. Žena má pocit bezpečí a muž se cítí jako ochranitel. Tuto polohu preferují sebejisté ženy.

Spletenec

8%

Čerstvě zamilovaní milenci usínají spletení a zaklesnutí v sobě, pohodlí jde stranou. A někdy se i muž chce v objetí ženy „schovat“, mít tak trochu dojem, že je zpátky u mámy a v bezpečí. Občas mu tuhle polohu dopřejte, i silné muže dostihne třeba smutek nebo problémy a potřebují si odpočinout s pocitem, že někdo jiný zas chvíli hlídá svět.

Tváří v tvář

7%

Pár spí tváří k sobě, ovšem bez jakéhokoli dotyku. Tato poloha značí především intimní potřebu kontaktu a povídání si před spaním. Přesouvají se do ní milenci po určité době, zatímco dříve si lásku potřebovali projevovat i ve spánku, takže se při usínání objímali. V době prvotní zamilovanosti jsou dotyk a blízkost pro vztah zásadní a pohodlí je ta nejmenší oběť.

Obrácená lžíce

5%

Poloha prakticky stejná jako Lžíce, tentokrát však muž leží k partnerce zády. Žena je ta, která ochraňuje. Objímá muže, a dává mu tak najevo svou oddanost. On zase svou nezávislost a dominanci ve vztahu. Je to šťastný a vyrovnaný vztah. I tahle poloha patří k zamilovaným párům, protože je extrémně kontaktní. Pokud vás partner ještě k tomu drží za ruku, všechno je v nejlepším pořádku.

Pod křídlem

1%

Když se žena přitulí muži do podpaží nebo mu položí hlavu na hruď a přikryje se jeho rukou, vyjadřuje mu svou bezmeznou lásku. Oba si vzájemně důvěřují a mají společné plány do budoucna. Vztah je bez vážných problémů. Tuhle polohu znáte určitě z hollywoodských romantických filmů. Velmi často takto lidé usínají také poté, co se pomilovali.

Spíte, aniž byste se vzájemně dotýkali? I to má své skryté významy:

SVOBODA

Partneři spí zády k sobě, aniž by se jakkoli dotýkali. Tato poloha nemusí nutně znamenat konec lásky – pro většinu lidí je prostě nejpohodlnější a zajišťuje kvalitní odpočinek. Takto spí lidé, kteří jsou na sebe zvyklí, dobře se znají a respektují jeden druhého. Jejich vztah je dostatečně silný, a proto dokážou spát, aniž by se dotýkali.

KLID

Pár, který usíná podobně jako v poloze Lžíce, ovšem dál od sebe, má sice dostatek důvěry, ale zároveň oba touží po vlastním prostoru. On ji někdy touží udržet u sebe dotykem ruky a také tak odehnat případný závan chladu.

ÚNIK

Když se jeden roztahuje přes celou postel a druhý se krčí na samém krajíčku, není to dobré znamení. Je v tom nejspíš snaha nepozorovaně utéci. Ale taky mohl prostě přebrat v baru a nechce svého partnera zadusit alkoholovými výpary.