Šatyaž na zem...

Móda 30. července 2012

Horké letní dny si žádají odlehčené materiály a vzdušné střihy. Oba požadavky plní maxi šaty, které se vrací na scénu s plnou parádou!

Možná je to předsudek, ale co si budeme nalhávat – hra na diblíky je směšná a jistá dávka umírněné důstojnosti není na škodu. Extrémně prodloužená délka šatů tak nahrává právě nám, ženám po čtyřicítce.

Stále se pyšníme pěkně tvarovanými „nožkami“ bez nějaké výraznější újmy na kráse, ale i tak už máme pocit, že ultra mini bychom přeci jen měly přenechat mnohem mladším holkám.

Navíc šaty v délce po kotníky jsou atraktivním zpestřením naší garderoby. Právě na nich totiž nejlépe vyniknou pestré a různorodé vzory a nekonečný mix sytých, ostrých barev. Velká plocha pak umožňuje pohrát si se zajímavými, neokoukanými detaily a střihovými triky.

Dlouhé šaty

Fialové vzdušné šaty s vrstvenou spodničkou a širokým opaskem s etno motivy, vkusně doplněné výraznými šperky v podobném duchu, můžete v pohodě obléci i na večerní party.

foto:
zdroj: Archiv firem
Dlouhé šaty

Decentní rukávky a přestřižení pod prsy sluší všem ženám bez rozdílu. Jen je důležité vybrat si ten správný střih a potisk odpovídající proporcím.

foto:
zdroj: Archiv firem

Dlouhé šaty

Oranžová je barvou léta. Drobným brunetkám sluší varianta dlouhých rozevlátých šatů s tmavším lemem a miniaturním páskem.

foto:
zdroj: Archiv firem

Jste opravdu malinká?

Malou vadou na kráse maxi šatů je fakt, že sluší především vysokým a štíhlým ženám. Nikde však není psáno, že pokud jste dorostla jen do kategorie „ustřelený kecky“ a výš už to přirozenou cestou nevyženete, je vám tenhle kousek oblečení zapovězen.

Není, jen musíte více přemýšlet nad volbou střihu a hlavně potisků. A rovnou zapomenout na ploché balerínky nebo žabky. Vysoké platformy a nezbytné jehlové podpatky vás mohou protentokrát zachránit a vytvořit iluzi proklatě dlouhých nohou.

Dlouhé šaty pro drobné ženy:

  • Vyvarujte se obrovských květů a abstraktních potisků.
  • Sáhněte po dvoubarevných čistých variantách s geometrickými tvary.
  • Svislé pruhy vaší siluetě pomohou získat na centimetrech do výšky.
  • Kontrastní široký spodní lem sukně vás opticky prodlouží.
  • Drobné postavě sluší ještě drobnější potisky – miniaturními kvítky, kostičky nebo puntíky.

Po vzoru Marie Antoinetty

Rovně střižené šaty s vysokým pasem proslavila Marie Antoinetta. Když odpočívala se svými dětmi na zámečku Petit Trianon, ráda si jako alternativu k tísnivému dvorskému oděvu oblékala bílé mušelínové košilové šaty ve tvaru T. V nich pózovala i na svých portrétech, a způsobila tím obrovský skandál.

Od té doby drží empírové šaty krok s módou už léta. A je celkem jedno, jak dlouhá je jejich sukně, sluší totiž téměř všem postavám bez rozdílu.

Výrazně hubeným ženám přidají na objemu v případě, kdy je živůtek v kontrastním barevném provedení. Plnějším tvarům zase zachovají jejich proporce a uberou ve spodních podsaditých partiích.

Sázka na gotiku

V obchodech můžete objevit i šaty ve stylu gotické romantiky. Jejich typickým znakem jsou dlouhé prostřižené rukávy, živůtek v podobě korzetu a snaha o vytvoření dojmu extrémně útlého pasu, ať již pomocí širokého pásku, nebo třeba žabičkováním. Rovný výstřih dnes nahrazují i hluboké véčkové výstřihy nebo překřížený živůtek, rozšířená sukně zůstává.

Tyhle šaty z vás udělají femme fatale, neboť působí velmi žensky. Ale opět pozor na doplňky, alespoň nějaký ten podpateček by se šiknul. Ploché sandálky mohou jejich půvab pohřbít!

Plážové modýlky

Bavlněné, šifonové a hedvábné šaty volného střihu na ramínka jsou tím nejlepším oblečením pro cestu na pláž. Můžete je obléci přes plavky a hurá k vodě. Při pobytu na pláži suplují i pareo.

Letos plážím kralují romantické šaty s volány, často i v oblasti výstřihu, a tak nahrazují ramínka a krátké rukávky v jednom. Také frčí vázání za krk nebo šaty bez ramínek s nabíraným živůtkem a rovným výstřihem. Sportovním typům zase budou slušet pruhované varianty užšího střihu s vysokými rozparky.

K plážovým šatům noste klasické žabky nebo kožené sandálky a spoustu výstředních letních doplňků. Prim hrají látkové širáky, slaměné kloboučky a extravagantní šperky z korálků, mušliček, kožených řemínků a lehkých plastů.