Ukradněte Nšo-či třásně, vítězí etno styl!

Móda 9. července 2012

Etno vzory se vrací na scénu. Třásně, paisley vzory, čelenky, kožené doplňky, to všechno k indiánskému létu patří. Proměňte se díky nim v půvabnou Nšo-či.

Abyste byla stejně krásná jako Nšo-či, nemusíte si kvůli tomu hned zaplétat copánky. Vpustit etno styl do šatníku, neznamená ani to, že musíte začít nosit batikovaná trika, neforemné sukně a hippie kristusky. Pro začátek stačí, abyste šatník obohatila alespoň o jeden etno kousek.

Indiánský styl oceníte zejména ve volném čase a na dovolené. Vzdušné maxi šaty oblékněte na piknik na louce nebo na procházku po pláži. Až se večer ochladí, zabalte se do hřejivého ponča. Do kožené kabely zdobené třásněmi se vejdou všechny nezbytné ženské propriety. I největší milovnice elegance si oblíbí plédy s paisley vzory.

Na zkrocení neposlušných vlasů platí čelenka zdobená barevnými pírky. Místo kristusek můžete obout římské sandály, které se k indiánskému stylu hodí. Etno styl je jednoduše rozmanitý a je jen na vás, kolik místa ve skříni mu uvolníte. Tento styl má několik podob, ze kterých si určitě vyberete:

1. Paisley vzory

Ráda bych vám paisley vzor pojmenovala po česku, ale bohužel pro něj český ekvivalent neexistuje. Prapůvod tohoto vzoru bychom měli hledat v Persii, kde se mu říkalo „perská okurka“, protože jeho tvar vzdáleně připomíná právě tuto zeleninu. Z Persie vzory převzali indičtí tkalci, kteří obrazce pojmenovali mankolam, protože jim připomínaly mango. Vzor se stal natolik oblíbeným, že se dostal až do Skotska, kde mu začali říkat „paisley“, a to podle stejnojmenného skotského města.

Město Paisley se totiž stalo hlavním producentem šál s tímto potiskem pro západní země. Paisley vzor každému připomíná něco jiného, někdo vidí okurky, někdo mango, jiný zase piniové šišky. Každopádně tato drobná kresba je velice zajímavá a k etno stylu neodmyslitelně patří. Často se objevuje na pašmínách v červeno-hnědém provedení a na plátěných letních taškách. Pokud tedy nejste velkou příznivkyní indiánského stylu, pořiďte si alespoň kašmírový šál zdobený tímto vzorem.

2. Maxi délky

Co by to bylo za etno styl bez dlouhých sukní a šatů. Indiánku ve flitrových minišatech jsem ještě neviděla. Takže pokud se cítíte ráno ošklivá a tlustá nebo oteklá, nechte pro jednou džíny doma a zahalte své křivky do vzdušné maxi sukně. Vzdušnost je ústředním motivem etno stylu. Žádný kousek oblečení nikde neškrtí a netlačí, nic neobepíná. Ať už zvolíte vyšívanou halenku, maxi šaty, nebo dlouhou sukni, nešlápnete vedle.

Zkombinujte třeba bílý top s maxi sukní a paisley šálem. Letos v létě sice letí pastelové a neonové barvičky, ale ty byste na etno oblečení hledala marně. Indiánské léto se totiž nese ve znamení zemitých barev, tedy vínové, okrové, žluté, fialové, zelené a hnědé. Takže až vás jeden den přestanou výrazné barvy bavit, vyrazte si ven v etno oblečení.

3. Třásně, výšivky, copánky

Zatímco většinou svou šíji a ruce zdobíme třpytivou bižuterií, masivními náhrdelníky a pestrobarevnými náramky, doplňky v etno stylu se nesou ve zcela jiném duchu. Využívají přírodních materiálů, jako je kámen, dřevo a kůže. Jako pravá indiánka vyměňte řetízek třeba za kůžičku s navlečenými korálky, a štrasový náramek za dřevěný.

V etno stylu se hojně objevují také třásně, copánky a výšivky. Třásně lemují nejen bundy a kabelky, ale také kozačky. Že kozačky k létu nepatří? Kdepak, patří, jen je třeba zvolit takové, ve kterých vám nebude teplo, třeba nízké kovbojské, nebo s perforacemi, díky kterým noha v botě dýchá. Copánky dekorují zase čelenky a náramky, a často se využívají také coby úchop kabelky.

Ať už etno styl vyznáváte, nebo jste indiánská začátečnice, mrkněte do naší fotogalerie, jaké indiánské oblečení a doplňky by neměly ve vaší skříni chybět.

Jste milovnicí etno stylu, nebo preferujete eleganci? Jaký etno kousek jste si už letos pořídila? Diskutujte pod článkem.