Každá Američanka má doma dvacet párů bot na vysokém podpatku

sex ve městě
V životě to bohužel jako v seriálu Sex ve městě většinou nechodí.
Móda 20. srpna 2019

„Neberte mi mé Manolo Blahnik,“ prosí Carrie Bradshaw zloděje v seriálu Sex ve městě, třesouce se strachy o sandálky na podpatku, přičemž lapkovi s klidem odevzdá kabelku i zlatý prsten. Boty se slavnými jmény znamenají totiž nejen společenskou prestiž, ale stojí majlant, o čemž se lze právě přesvědčit na newyorské výstavě s příznačným jménem „Posedlost botou“.

Podle statistik není hlavní hrdinka úsměvného seriálu jedinou ženou, která ve Spojených státech propadla mánii vysokých podpatků. Průměrná Američanka jich má prý doma alespoň dvacet párů. Kolik jich pak v šatnících přechovávají celebrity? Těžko přesně říct, ale jak napovídá výstava, budou se počítat určitě na stovky.

Nevšední materiály a ještě fantastičtější tvary. Společného snad mají neobvyklé exponáty jen jmenovatele, jímž je pokaždé nebetyčný podpatek. Při pohledu na crazy „Lady Pointe shoes“ zpěvačky Lady Gaga, které pocházejí z dílny jejího dvorního „mistra ševce“ Noritaky Tatehany, se chce přímo povzdechnout, že výš to snad už ani nejde.

Zdejší exponáty nejvyhlášenějších světových designérů a módních domů totiž budí dojem, jako by jejich tvůrci snad závodili, kdo vytvoří tu nejvyšší a nejbláznivější botu na podpatku. A je snad docela jedno, zda bizarní štekle nesou visačku Prada, Balenciaga, Salvatore Ferragamo, Christian Louboutin, Jimmi Choo, nebo Manolo Blahnik.

O pohodlí rozhodně nejde

Střevíčky hýří zlatem, stříbrem, drahým kamením, peřím, kůží i neobvyklými materiály, vše v barevných kombinacích, až oči přechází. Přesto však existují vlastnosti, které u těchto předrahých bot s maxi podpatky zřejmě nenalezneme. S praktičností a pohodlím, které bývají za jiných okolností při koupi obuvi podmínkou číslo jedna, si jejich tvůrci zjevně hlavu nelámali.

Mnohdy víc než dvaceticentimetrové podpatky s briketově tlustými podrážkami pohodlné snad ani být nemohou, ani kdyby se světoví designéři snažili sebevíc. To však, jak jíž mnohokrát v rozhovorech podtrhl Francouz Christian Louboutin, ani není podstatou jejich uměleckých záměrů.

„Já se snažím kromě udávání módních trendů botou na podpatku opticky prodloužit ženské nohy, a tím celkově zdůraznit jejich sexappeal,“ říká designér. Z jeho tvrzení lze mezi řádky logicky vyčíst jediné - vypadat sexy vyžaduje od nás žen velké oběti.

Ostatně ani zmiňovaný Manolo Blahnik se ve svých tvůrčích začátcích nikdy netajil, že o botě jako takové věděl minimum. Klopýtající modelky by o tom mohly vyprávět dlouhé story, vždyť Blahnikovy boty byly na molu dlouhou dobu považovány za postrach.

Lady Gaga musela na operaci kyčlí

Své si v maxi podpatcích odtrpí i ženské celebrity, které bez nich většinou nedají ani ránu. Třeba taková Lady Gaga prohlásila, že bez podpatků dům neopouští, a to ani, když jde ven jen s odpadky. A jak je vidět, výsledek dlouhodobého nošení extrémně vysokých bot se u ní brzy dostavil.

Populární zpěvačka, jež je proslulá svými maxi kopýtky, se nyní zotavuje z náročné operace kyčlí. Nošením zmiňovaných bot totiž netrpí jen chodidlo, které s bolestí bojuje jako první. Kromě běžných otlaků, vybočeného palce, zničené klenby a zkrácených šlach a svalů, trpí rovněž kyčle, páteř a s ní celé držení těla. Jenže tak dalece žádná z celebrit nepřemýšlí.

Jednodušší je zajít si na botox, jenž v souvislosti s nošením extra vysokých podpatků našel ve Spojených státech zcela nové uplatnění. Být v sexy botkách a ještě se u toho příjemně usmívat je novým trendem žen, které se potlačením bolesti rozhodly ignorovat zdravotní realitu.

O tom všem však už newyorská výstava není. A taky proč? Muzeum Institutu módy a technologie bizarní exponáty k nošení nikomu nevnucuje. Prezentuje je jen jako kousky mistrného designérského umění nebo jako střípky životního stylu celebrit. A jako takové jsou samozřejmě hodné vidění a obdivu.