Jak si dát život do cajku

Psychologie 13. března 2017

Máte pocit, že se sama v sobě nevyznáte? Nejste spokojena ve vztahu? Připadá vám, že život tak nějak přežíváte, než abyste si ho užila?

Abychom na tyto a další podobné otázky našli odpověď či uspokojivé řešení, se snaží takzvané Principy života. Tato praktická životní filozofie vznikla zde v České republice a v podstatě nás má naučit postupnými kroky dostat svůj život do svých rukou.

Tedy vyznat se ve vztazích, a díky tomu si je lépe uspořádat. Zjistit, co nás opravdu baví a na co máme, a podle toho si zařídit uspokojivou práci. Najít nefunkční podvědomé vzorce svého chování, které mají na svědomí třeba naše nefunkční zdraví. A vůbec celkově si zařídit život tak, aby nám v něm bylo dobře. Abychom cítili, že má smysl, že jsme užiteční a na svém místě a že se nám daří.

Hranice a pravidla vaší říše

To všechno samozřejmě nejde ze dne na den, ba ani z týdne na týden. Přestavět svůj život vás bude stát dost práce. A vyžaduje to i jistou dávku odvahy.

Budete se totiž učit vyznat ve svých pocitech a emocích, rozumět tomu, co se vám snaží sdělit, a v souladu s tím se i zachovat.

Pravdivě si přiznat, co opravdu potřebujete, co chcete, co by se vám líbilo. A to, i když to kolikrát není v souladu s tím, jak vás to učili rodiče nebo jak to vidí náš partner.

Taky diplomaticky říkat svůj názor. A pokud se vám něco nezdá, otevřít konflikt (a nikoli ho zamést pod koberec s tím, že jednoho dne se sám nějak vyřeší). Naučit se stavět hranice a spoustu dalších dovedností, jejichž osvojení vyžaduje čas, energii a odhodlání. Na druhou stranu umíte si představit výhodnější investici?

Já sama (autorka článku) tento způsob fungování a pohled na život studuju už deset let a stále se mám co učit a vylepšovat. Nejen proto, že moje podvědomí je skutečně bohatým zdrojem nefunkčních představ, které mě dovádějí k výsledkům, jež se mi nelíbí (třeba že po svatbě mám svého partnera jistého, tak proč se snažit na vztahu pracovat).

ženy

Naučte se říct svůj názor.

zdroj: Isifa.com
žena ne

Konflikty k životu patří.

zdroj: Isifa.com

Miroslav, nebo Kazisvět?

O co se vlastně během seminářů usiluje? V podstatě o to fungovat jako král Miroslav z pohádky Pyšná princezna. Tomu je jasné, že jeho moc nespočívá v koruně či spoustě velkohubých prohlášení, ale v tom, co udělá. Jde za svými touhami, a když je vidět, že je k tomu třeba, aby se stal zahradníkem, neohrnuje nos, ale vezme příležitost, jaká je, a naplno ji využije.

Kdyby přemýšlel nad tím, co tomu řeknou ostatní, nebo jestli se zbytečně nenadře, na princeznu by mohl rovnou zapomenout. A protože nedbá nějakých mocenských atributů, má – na rozdíl od krále půlnočního království – svůj život pevně v rukou. Je pánem svého osudu a je úspěšný.

Kde se dobře najíte?

Být pánem vlastního života

Znát sebe sama

Pravidla růstu

Jak se postavit k životu

Jak být vyrovnaný

Jak se vyhnout nebezpečí

Jak objevit svůj potenciál

Jak se neztratit

Využití zkušeností

Využití lidského potenciálu

Využití rozumu

Využití vztahů

Využití nevědomí

Využití budoucnosti

(Více na www.principyzivota.cz)

Co cítím, je v pořádku

Výcvik se sestává ze čtrnácti tří- či čtyřdenních seminářů, které probíhají vždy v menší skupince. Po přednášce se o daném principu diskutuje a ve dvojicích se pak rozebírá do hloubky: jeden klade otázky a pomáhá druhému vyznat se v tom, jak s tímto principem ve svém životě zachází, zda je s ním spokojen, či chce něco začít dělat jinak. No a pak si role vymění.

Důležité je, že nejde o nějakou psychoterapii, takže nečekejte žádné návody a rady typu „dělej to takhle“, „tohle je správně“, „pokud nebudeš…, tak…“. Jednotlivé principy jsou pojaté v obecné rovině a zaleží na vás, co a kolik si z nich vezmete a na jakou oblast života je aplikujete.

Někoho na kurz přivádí nefunkční manželství, jiného stagnující firma či všudypřítomný pocit nejistoty... Můžete zjistit, že si nedostatečně stojíte za svým názorem, nebo se obáváte konfliktů, nebo nemáte jasno v tom, co chcete, nebo... možností je spousta. Dost často v těchto rozhovorech zaznívá „správně bych se v takovéto situaci měla cítit takto a takto“. Určitě to znáte:

„Když jsem na mateřské, měla bych se cítit šťastná a spokojená a na své děti bych se neměla rozčilovat.“

„Když jsem ke svým zaměstnancům vstřícný, měli by si toho vážit a také hledět na prosperitu firmy.“

„Když jdu na první schůzku, měla bych být stále vtipná a zábavná a cítit se uvolněně.“

Jenže realita je taková, že ráno poté, co dítě celou noc proplakalo, jste na pokraji zhroucení. Že přílišnou vstřícností a familiárností u svých zaměstnanců ztrácíte autoritu. A že před prvním rande si prostě moc nevěříte a máte spíš obavy, než abyste sršela vtipem a uvolněností. Nicméně že to je úplně normální a v pořádku, že se takto cítíte, a nikdo vám nebude říkat, že to je špatně, či vás jakkoli odsuzovat!

Jak z toho ven?

Pointa spočívá v tom se v sobě zorientovat. Zjistit, jaké jsou vaše skutečné pocity a názory, což vám pak dá možnost hledat řešení, jak z pro vás nevyhovující situace ven.

No, a když řešení najdete, tak ho musíte začít v daných situacích používat, abyste situaci skutečně změnili. A tak si krok po kroku můžete celý svůj život postupně přestavět ke své spokojenosti.

Katarína Lomská Filasová

O autorce:

PhDr. Katarína Lomská Filasová je psycholožkou v Centru zvyšování psychické odolnosti. Věnuje se individuálním a párovým konzultacím, vede semináře praktické filozofie a zabývá se také tzv. life coachingem.

Více na www.rozvoj-osobnosti.cz.