8 druhů Češek: Poznáte se v některé?

Psychologie 9. března 2020

Každá máme svůj osud, ale ledacos nás spojuje. Našli jsme osm „druhů“ Češek ve věku 18-60 let. Do které skupiny spadáte vy?

Pohodová Andrea

Orientační věk: 22

„Studuji vysokou školu. Chodím ráda do kina, hodně mě zajímá česká kinematografie, třeba jaký film aktuálně natočil Jan Hřebejk. O víkendu si ráda vyrazím ven s kamarády. Samostatný život ještě neřeším, na vdavky nemyslím, protože není kam spěchat – i když svého přítele miluju. Prostě na usazení se a budování bytečku je času dost...“

Andrea patří do skupiny žen, kterým můžeme říkat „pohodová“. Není jim všem samozřejmě dvaadvacet, ale tak nějak kolem. Kdybyste se jich zeptala, jaké jsou, pak odpovědí: „Ráda si užívám života!“ A proč taky ne. Tyhle Andrejky jsou svobodné, bezdětné, bydlí ještě u rodičů, nejspíš společně se sourozenci.

Neřeší nákupy na splátky, ani přes internet. Studují a mají přitom dost času na svoje koníčky. Budoucnost ještě nepromýšlejí, žádný spěch. Rády používají sociální sítě, nebojí se riskovat ve sportu i vztazích. Jo – a většinou nekouří.

Kolik jich je: 8 %

Nezávislá Tereza

Orientační věk: 33

„Už jsem dost zkušená, abych v životě nedělala zbytečné chyby. Zároveň ale pořád dost mladá na pocit, že mám všechno před sebou. Ještě jsem se nevdala, děti nemám. Určitě to ale ještě všechno stihnu, o to nemám strach. Zatím chodím do práce a příjemně si užívám peněz, kterých máme s přítelem celkem dost. Zrovna zvažujeme, zda letos v létě vyrazíme do Itálie, nebo do Řecka…“

Terezky jsou ve skupině, pro niž je charakteristická nezávislost. Mají vysokou školu, vydělávají si a nemají finanční starosti – jsou schopny se dobře uživit, natož když se přidá ještě příjem partnera. Platební karta je pro ně samozřejmostí, stejně jako nákupy přes internet.

Ale o peníze jim jde až v druhé řadě, hlavní je, aby je práce bavila. Jsou ochotné dát jí hodně a neberou to jako oběť. Ovšem život by měl být zábava s příjemnou vyhlídkou, proto jejich heslem je: „Očekávám kvalitní rodinný život“.

Kolik jich je: 4 %

Milující Gabriela

Orientační věk: 33

„Užívám si mateřství, které přišlo v tu správnou dobu. Myslím teď proto hlavně na naše miminko. Taky na manžela, ale na miminko víc, protože je to bezbranné stvoření, vyžadující ohromnou porci lásky. Někdy se jen tak dívám, jak spí, a jsem obyčejně lidsky šťastná. V kině jsem nebyla, ani nepamatuju. Ale vždyť s ostatními mámami v parku si stejně povídám o dětech, takže co...“

„Momentálně jsem na mateřské dovolené,“ mohou prohlásit všechny podobné Gábiny, a je jedno, jestli jim je právě třiatřicet. Miminko, dvě nebo i tři plánovaly, a péče o ně je právě to, po čem toužily. Nepotřebují v životě velkou samostatnost, naopak rodina je pro ně důležitá. Však taky všechna zásadní rozhodnutí dělají společně s manželem.

Mají okolo sebe hromadu kamarádek a nezapomínají, že původně mívaly taky dobrodružnou povahu. Však se zase projeví, až děti povyrostou a budou všechna ta dobrodružství zažívat spolu s mámou a tátou. Gábiny se rády hezky oblékají, ale nehodlají za to utratit majlant. Proto nakupují přes internet a ve velkém – kvůli slevám.

Kolik jich je: 14 %

Zajištěná Anna

Orientační věk: 41

„Jsem prostě v pohodě. Důležité věci mám vyřešeny a nic moc mě netrápí. Rodina funguje, děti sice ještě nejsou dospělé, ale už dost velké, takže mám čas na svoje záliby a koníčky. Vydělávám já i můj manžel, který se umí o rodinu dobře postarat. Takže jenom nesním, jakou kuchyňskou linku bych chtěla, ale mám čas i prostředky, abych si ji šla koupit...“

Ženy ze skupiny „zajištěná“ říkají: „Žiji svůj život v klidu a dostatku.“ Jé, ty se mají! Tyhle Anny jsou vysokoškolačky, jejichž manžel je dokáže finančně zabezpečit, a tak si mohou vybrat – buď chodit do práce, nebo být klidně doma a starat se o rodinu. Rády nakupují a mají možnost to dělat skoro podle libosti.

Ne že by utrácely za nesmysly, ale výdaje moc neřeší, na kartě je vždycky peněz dost. Jejich děti jsou sice ještě závislé na mámě, ale brzy se budou umět postarat samy o sebe - na to Anny dbají. Je třeba mít o své budoucnosti jasno! Tomuhle heslu Anny věří a předávají je i svým dětem.

Kolik jich je: 9 %

Bojující Eliška

Orientační věk: 37

„Nedá se říct, že bych žila moc v poklidu, vlastně mám pořád nějaké starosti. Ale daří se mi se s nimi nějak vypořádat. Jasně, nemám peníze na rozhazování, ale o sebe a své dítě se postarat dokážu. Ještě jsem nenašla partnera, který by mně a mojí holčičce zajistil příjemný a pohodlný život. Jenže není přece nejdůležitější mít hromady peněz na účtu, i když by to jistě bylo fajn. Nějak to i bez nich musím vyřešit....“

Elišky nemají na růžích ustláno, osud a vlastní povaha jim kladou různé nástrahy na cestě ke štěstí. Však se taky hlásí k heslu: „Neustále bojuji s životem i sama se sebou“. Elišky považují za důležité své dítě, obvykle jedno, ale stálý partner k němu už nutný není. Stejně se žádný neosvědčil.

Už si ledacos zažily, a tak říkají: „Bojím se v životě změn.“ Bývají zaměstnané, ale někdy taky ne, protože práce není, a tak řeší, jak vyjít s výplatou nebo sociálními dávkami. O dovolené v zahraničí ani nepřemýšlejí a o nákupech přes internet taky ne. Stres a starosti často zahání kouřením.

Kolik jich je: 24 %

Soběstačná Markéta

Orientační věk: 46

„Už nejsem žádné vyjukané kotě, co se dá opít rohlíkem. Ale pořád si připadám žádoucí. Umím se o sebe postarat a v druhém manželství už vím, jak to chodí. Nedělám žádné vylomeniny. Tedy dělám, ale jen v rámci svého oblíbeného aktivního života. Zakládám si na soudnosti a zdravém rozumu. Jsem takový ten typ, se kterým chcete vyrazit na výšlap do hor - udělám svačinu a v případě nouze unesu i vaši krosnu....“

Typickým Markétám nemusí být zrovna šestačtyřicet. Ale rozhodně říkají: „Nerada jsem na někom závislá.“ A myslí to vážně. O sebe i své děti by se dokázaly postarat, i kdyby se už podruhé nevdaly.

Rozhodně nesedí doma na zadku, milují aktivitu a rády pracují, ať už jako zaměstnankyně nebo ve svém vlastním podnikání. Vědí, že smysl mají osvědčené hodnoty. Oblékají se konzervativně a nerady utrácejí za výstřelky. Při nákupu se vždycky spoléhají na osobní zkušenost.

Kolik jich je: 15 %

Náročná Irena

Orientační věk: 47

„Moc dobře vím, jakou cenu má hezká, chytrá, dobře vydělávající a sympatická žena. Taková totiž jsem. Že se chlubím? Nehodlám se tvářit jako šedá myška, na to už jsem trochu stará. Ale to zas neznamená, že bych už jenom doma vyšívala nebo se starala o zahrádku. Houbeles! V módě a hudbě se vyznám líp než moje dcera. Užívám si toho, že dnes si ženy mohou dělat, co chtějí. A plánuju cestu do nitra Amazonie. Proč? Prý to má být zajímavé....“

Irenám je tak nějak čtyřicet padesát. Děti už mají velké, vysokou školu dávno za sebou, stejně jako spoustu různých zkušeností. Takže s přehledem šéfují své domácnosti, velkému úřadu nebo vlastní firmě. Proč taky ne? Vždyť vědí, jak jsou šikovné. A kdyby jim to někdo vyvracel, pěkně by si to odskákal.

„Ráda čelím novým výzvám,“ říká typická Irena a nic ji nezastaví. Peněz má dost, aby byla svobodná, takže o nich přemýšlet nemusí. A o životě si dávno iluze nedělá. Vlastně si je nedělala nikdy. Ráda jde s dobou a pořád se zajímá o všechno nové. A ráda pomůže, když jde o dobrou věc. Má jen jednu neřest – kouření.

Kolik jich je: 8 %

Opatrná Marie

Orientační věk: 55

„Mám ráda svůj klid. Můj život nebyl vždycky jednoduchý, a tak si vážím všeho, co mám: manžela, se kterým jsme už dlouho, a hodných dětí, ty už jsou dospělé. Dramata sleduju radši v televizních seriálech. Když se mě zeptáte na jakoukoli televizní postavu, hned vám řeknu, co se kolem ní děje. Dovolenou trávím nejradši na chatě nebo u známých. Protože peníze šetřím pro děti. Proč bych vyhazovala třeba za kino, když lístek stojí děsných sto padesát korun...“

České Marušky jsou domácí poklady. Celá rodina je miluje, protože vyznávají tradiční hodnoty. Mají rády české výrobky, nerady riskují při výběru dovolené či nové pračky. Rozhodně by se nechtěly zadlužit - však víme, kam to vede, stačí si poslechnout zprávy.

Svůj život hodně žijí prostřednictvím televize, která je jejich oblíbenou zábavou. Na kouření by ani nepomyslely, radši se pořádně najedí, třeba poctivé české svíčkové. Za chvilku budou v důchodu a těší se, že budou mít příjemně klidný život.

Kolik jich je: 18 %