Dejte sbohem osamělosti!

Psychologie 24. prosince 2017

Být sám je někdy fajn. Ale někdy - když naopak potřebujeme mít někoho vedle sebe - je to k uzoufání. Osamělost se dokonce stává epidemií moderní doby. A ubrečené počasí na náladě nepřidá.

Ve slovnících stojí samota a osamělost vedle sebe jako synonyma. V životě je to jinak. Osamělost je stav mysli, v němž vám neustále schází někdo druhý. Samota člověku naopak přináší ustavičnou radost ze sebe sama.

OSAMĚLOST NENÍ „IN“

Počet lidí, kteří jsou single, neustále roste. Téměř ve třetině českých domácností žije pouze jedna osoba. Jistě že ne každého, kdo je single, trápí osamělost. Ale občas tenhle nepříjemný pocit dopadne na každého z nás.

Statistiky ukazují, že jeden člověk z deseti trpí dokonce chronickou osamělostí. Jenže „osamělí“ není právě škatulka, do níž by lidé chtěli patřit.

A tak díváte-li se kolem sebe, listujete časopisy a sledujete televizi, nezdá se, že by se kdekdo cítil sám. Mnohem víc se nosí vykřikovat „nemám na nic čas“ nebo „nevím, kam dřív skočit“ či „kéž bych měl chvilku jen pro sebe“. Osamělý člověk si tak zákonitě přijde divný.

OSAMĚNÍ NIČÍ ZDRAVÍ

Lidé, kteří měli při vědeckých testech popsat osamělou osobu, používali převážně výrazy jako neatraktivní, pasivní a hloupý.

Co vám pomůže v boji s OSAMĚNÍM?

  1. AKCEPTUJTE REALITU Především se s ním smiřte. Začít navazovat vztahy je lépe až poté, co se vyrovnáte s faktem, že jste teď chvilku sami. Zapomeňte na sebelítost.
  2. INVESTUJTE DO SEBE Hledejte na samotě pozitiva. Může znamenat spoustu volného času. Tak proč ho nevěnovat vlastnímu rozvoji? Zpříjemněte si osamělé chvíle masáží, návštěvou kadeřníka, vyrazte do kina nebo se vrhněte na knihu, na kterou se už dlouho chystáte.
  3. OBRAŤTE SE NA STARÉ PŘÁTELE Nejjednodušším způsobem, jak se dostat do kontaktu s jinými lidmi, je obnovit vztahy s těmi, s nimiž se známe už řadu let. Přátele ze školy, sportovních klubů nebo jazykových kroužků, do kterých jste chodili. Nezapomínejte ani na širší rodinu nebo kolegy z práce.
  4. NEZAPOMEŇTE NA KONÍČKY Nové přátele lze snadno najít jak v práci, tak při oblíbené činnosti. Zapovídat se s někým v kavárně, knihovně nebo při procházce parkem nemusí být obtížné. „Pokud se budete věnovat koníčkům, na které jste neměli čas, nebo se začnete učit něco nového, nejenže tuto životní etapu prožijete smysluplně, ale najdete i nové přátele,“ doporučuje Horáková.
  5. VYZKOUŠEJTE SEZNAMKU Pokud si se samotou opravdu nevíte rady, zkuste internetové seznamky. Nemusíte hledat jen partnera, ale i kamarády, partu na výlety nebo lidi se stejnými zájmy.

Jinými slovy, s osamělými lidmi je něco zásadního v nepořádku. Skutečnost je ovšem jiná. Mnozí tomuto stereotypu vůbec neodpovídají. Jsou atraktivní, úspěšní, chytří, zábavní. Přesto se cítí hluboce osamělí. Výzkum potvrzuje, že zkušenost s osamělostí zažíváme poměrně brzy.

Často už v období dospívání. Když nás pak osamělost přepadne v pozdějším věku, může se podepsat na našem zdraví. Z mnoha studií vyplývá, že osamělost představuje pro organismus stres. Prohlubuje duševní potíže, jako jsou deprese a závislost, a projevuje se mnoha dalšími fyzickými neduhy.

V britské Kampani za ukončení osamělosti se zjistilo, že osamělost představuje dokonce závažnější zdravotní riziko než celoživotní kouření a souvisí i s propuknutím degenerativních nemocí, jako je Alzheimerova choroba.

Lékařské výzkumy potvrzují i souvislost mezi osamělostí a srdečními chorobami. Negativní úlohu sehrává i skutečnost, že ti, kdo se cítí osaměle, se mnohdy neradi svěřují.

Pobyt ve společnosti dalších lidí přitom nemusí nutně znamenat cestu k nápravě. Pocit osamělosti totiž ve skutečnosti nemá nic společného s tím, kolik lidí vás obklopuje.

SITUAČNÍ OSAMĚLOST

K osamělosti může vést řada životních událostí. Když se nám rozpadne vztah, změníme zaměstnání, přestěhujeme se, děti odejdou z domova nebo nám zemřou rodiče. Většina lidí se cítí osamělá jen občas. Vědci hovoří o „situační“ osamělosti v případě, že ji způsobí nějaká konkrétní událost.

Když vám přítel na poslední chvíli zruší schůzku nebo zůstanete sami neplánovaně o víkendu, zažijete nejspíš jen prchavý pocit osamělosti. Po rozvodu nebo smrti blízkého člověka však lidé prožívají osamělost měsíce a někteří i roky. Někdy i proto, že všechen čas věnovali vztahu a na ostatní kontakty příliš nedbali.

„Trávit čas sám a nemít po jistou dobu partnera je přirozená součást života. Problém je, když je tato situace dlouhodobá a hlavně když nám je nepříjemná,“ komentuje Martina Horáková, odbornice na vztahy ze seznamovacího portálu Leyter.com.

CHRONICKÁ OSAMĚLOST

Chronicky osamělý člověk se tak cítí bez ohledu na konkrétní situaci. Výzkum ukazuje, že někteří lidé k tomu mají větší sklon. Lidé s nízkou sebeúctou, nesmělí a uzavření do sebe anebo ti, kteří se bojí riskovat ve vztazích. A také lidé méně společensky obratní - nebo kteří si to o sobě myslí.

Poradit si s chronickou osamělostí je obvykle těžší, tady už je namístě odborná pomoc. S osamělostí se můžete vypořádat buď tak, že se budete o samotě věnovat věcem, které vás zcela pohltí a uspokojí, nebo půjdete ven, mezi lidi. Al jie především se naučte, jak být sami.

Začněte se radovat ze své vlastní společnosti. Nečekejte na to, až přijde někdo, kdo vás učiní šťastnými. Pokud někdo takový přijde, dobře, jestli ne, je dobré i to. Teprve až se naučíte užívat si samoty, začněte navazovat vztahy. Pak je totiž budete navazovat jako mistři, ne jako žebráci.

Budete do nich vstupovat jako císařové, nikoli jako chudáci.