Český Jamie Oliver a jeho salát a čtyři pizzy

Vaření a recepty 17. května 2012

Martin Škoda, sedmnáctiletý kluk, který se pomalu stává českým Jamie Oliverem, a jeho další recepty z jeho nové kuchařky plné hudby.

Martin je samozřejmě pyšný, že ho s tímhle charismatickým Angličanem srovnávají. Zůstává ale nohama na zemi: „Rozhodně tím největším rozdílem mezi námi je, že on je profík s mnohaletou zkušeností a já jsem sedmnáctiletý hošík, který sice už o vaření něco ví, ale ani zdaleka ne tolik jako on.

Jamie cestuje po celém světě, získává informace o jednotlivých kuchyních přímo od tamějších obyvatel a setkává se s úplnou špičkou v oboru. Já sice už měl také možnost podívat se na spoustu míst a seznámit se se zajímavými lidmi, ale ten rozdíl je tam opravdu hodně znatelný.“

U vaření hlavně pohoda

Spousta lidí mluví o tom, jak je něco špatně. Jak jsme obézní, nemocní, špatně jíme a neradi si připravujeme poctivé domácí jídlo. „Ale nic proto, aby se to změnilo, na rozdíl od Jamieho, nedělají,“ připomíná Martin.

Jamie Oliver je pro něj inspirací také svým přístupem k vaření: „Rustikální styl, přirozenost a nápaditost jeho jídel mě prostě baví. No a právě asi to pojetí přípravy jídla spojené s pohodou v kuchyni je to, co mě a Jamieho spojuje nejvíc.“

Řízek za 450 korun ne!

Zajímá vás, kam se Martin chodí najíst, když zrovna sám nevaří? „Záleží na tom, co si chci dát, a taky kolik na to mám peněz. Neříkám, že si za dobré jídlo nejsem ochotný připlatit, ale za řízek s kaší rozhodně 450 Kč dávat nebudu!“

Na dobrou českou kuchyni za velmi přijatelnou cenu si rád zajde třeba do pražského Lokálu. Výborně vaří i v Čestru. Příjemně a levně se dá najíst i v některém z bister Wine Food Marketu.

„V Praze už dnes existuje řada skvělých podniků. Když si však chci dát něco u nás v Budějovicích, je to někdy docela problém. Vím jen o pár místech, které za něco stojí.“ Jedním z nich je restaurace Zvon, kde mají část lístku složenou čistě z farmářských produktů, které pocházejí od drobných zemědělců ze vzdálenosti do sedmdesáti kilometrů od hotelu.

A protože se blíží horké dny, vybrali jsme spolu s Martinem z jeho kuchařky Škoda nevařit lehčí pokrmy ze slunného Španělska a Itálie - samozřejmě i s příslušnými hudebními skladbami.

Dobrou, temperamentní chuť!

škoda salát
zdroj: Škoda nevařit Kuchařka plná hudby

Salát se šunkou jamón ibérico

Co poslouchat: Sarah Jaffe - Better Than Nothing

Co říká Martin: „Španělská kuchyně je plná osvěžujících a výtečných jídel - holt na to mají ideální podnebí. Na druhou stranu se pořád potýkají s velkými horky, takže potřebují do těla dostat něco lehkého a chladivého. Vzpomeňte si třeba na gazpacho nebo zeleninové, i ovocem vytuněné saláty. Základem těchto žaludek netížících jídel je především olivový olej.“

Potřebujete:

směs čerstvých salátů (např. polníček, dubáček, rukola, římský, ledový nebo třeba hlávkový)

nať z 1 jarní cibulky

6 sušených rajčat v olejovém nálevu

asi 1/6 hlávky bílého zelí

několik kuliček hrášku

8–10 kuliček kaparů

šťávu z 1/2 citronu

pár plátků jamón ibérico nebo jiné sušené šunky

asi 3 lžíce extra panenského olivového oleje

hrubou mořskou sůl a čerstvě umletý pepř

Postup:

  1. Očistěte všechny druhy salátu, pro které jste se rozhodli, a natrhejte je do mísy. Přihoďte cibulovou nať, pokrájená rajčata i zelí a kuličky hrášku.

  2. Kapary omyjte, rozmělněte a dejte zvlášť do hrnečku (s množstvím opatrně, jsou velmi slané). Zakápněte je olejem, citronovou šťávou, pak je opepřete a osolte. Vše pečlivě smíchejte a podle potřeby dochuťte. Zálivku vlijte do salátu a jemně promíchejte.

  3. Nakonec přidejte plátky fantastického jamón ibérico. Salát se skvěle hodí do parných dní. Podávejte ho na talíři nebo v malých miskách s kouskem opečené bagety.

škoda pizza
zdroj: Škoda nevařit Kuchařka plná hudby

Fajnová domácí pizza

Co poslouchat: Beck - Loser

Martin říká: „Pizza, pizza a ještě jednou pizza! Ve světě spolu s těstovinami asi nejznámější italské jídlo (i když v Itálii dělají jen super jídla), které se však musí dobře udělat, aby svoji slávu obhájilo. Základem je hezky pružné těsto, na které vám teď vysvětlím základní recept."

Na těsto potřebujete:

(na asi 4 menší pizzy)

500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g semolinové)

21 g čerstvého droždí

250 ml vlažné vody

2 lžíce krupicového cukru

1 lžíci extra panenského olivového oleje

špetku mořské soli

  1. Ve 100 ml vody rozmíchejte droždí s cukrem. Mouku vsypte do misky nebo na vál, uprostřed vytvořte důlek, kam budete lít vodu, a osolte. Vodu s rozpuštěným droždím a cukrem vlijte do připraveného důlku a postupně krouživými pohyby vidličkou zapracujte s moukou.

  2. Až se vám bude zdát, že mouka vodu vstřebala, přilijte zbývající vodu a olej a v míchání pokračujte – začne se vám rýsovat jednotné těsto. Poprašte vál a rukama začněte těsto pořádně hníst - podle potřeby přidejte mouku a hlavně se přitom pořádně vyblbněte. Dejte tomu aspoň 10 minut, odměnou vám bude pružné, jemné těsto.

  3. Řádně uhnětené těsto poprašte moukou, zakryjte suchou utěrkou a při pokojové teplotě nechte kynout aspoň 20 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho vraťte na vál a rozdělte na kousky, z nichž vyválejte jednotlivé pláty. Ty pak položte na pruhy alobalu posypané trochou mouky a pokapané olejem, ozdobte a pečte zhruba 9 minut v troubě při 250 °C.“

S rajčaty, bazalkou a mozzarellou:

4 lžíce rajčatové omáčky

několik lístků čerstvé bazalky

1 bochánek mozzarelly

Těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidejte natrhanou mozzarellu, a pokud chcete, tak i lístky bazalky (nebo je naaranžujte až na hotovou pizzu). Pečte asi 9 minut v troubě při 250 °C.

S listovým špenátem a lososem:

100 g čerstvého lososa

velká hrst listového špenátu (pokud máte i mangoldu)

citronová šťáva (asi z 1/2 citronu)

20 ml smetany ke šlehání

asi 1 lžíce extra panenského olivového oleje

1 bochánek mozzarelly

Špenát nejdříve spařte a poté zchlaďte ve studené vodě. (Pokud je mražený, nechte ho pomalu rozpustit na pánvi.) Přebytečnou vodu vymačkejte. Plát těsta pokapejte olejem, přidejte špenát, několik kapek smetany, pokrájeného lososa, mozzarellu, vše pokapejte citronovou šťávou, dosolte a pizzu upečte stejně jako u předchozího receptu.

Se salámem a rozmarýnem:

4 lžíce rajčatové omáčky

asi 12 koleček pikantnějšího salámu

3 snítky čerstvého rozmarýnu

1 bochánek mozzarelly

Těsto potřete omáčkou, přidejte klobásku, rozmarýn, mozzarellu a upečte.

S kapary, hráškem a čerstvým kerblíkem:

hrst kerblíku (nebo rukoly)

4 lžíce rajčatové omáčky

hrst hrášku

kousek chilli papričky

10 velkých kaparů

50 g nastrouhaného parmazánu

1–2 lžíce extra panenského olivového oleje

Pruh těsta potřete rajčatovou omáčkou, ozdobte kapary, nasekanou chilli papričkou a hráškem, zakápněte olejem a posypte sýrem. V troubě předehřáté na 250 °C pečte asi 9 minut. Těsně před servírováním upečenou pizzu doplňte kerblíkem, který jste předem promíchali v misce s několika kapkami oleje.