Týden s vínem: Jehněčí carré na portském víně

Vaření a recepty 25. září 2013

Portské víno možná znáte spíš jako dezertní záležitost na trávení po vydatném obědě. Zkuste jej ale tentokrát použít přímo při vaření.

Potřebujete:

1 kg jehněčích kotlet v celku

4 větvičky čerstvého tymiánu

olivový olej

6 šalotek

sklenici červeného portského vína

sklenici masového vývaru

pepř a sůl

Postup:

  1. Ve velké pánvi osmahněte na olivovém oleji celý kus masa ze všech stran, aby se maso zavřelo. Přendejte ho do pekáče, potřete olejem, poklaďte čerstvým tymiánem a pečte asi 40 minut při 180 °C.

  2. Maso vyjměte, zabalte do alufólie a vložte zpět do vypnuté trouby. Šťávu z pekáče přelijte do misky a dejte stranou. Výpek v pekáči přelijte vínem a vývarem, přidejte oloupané nakrájené šalotky a na malém plamenu nechte zredukovat asi na polovinu.

  3. Maso nakrájejte, upravte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte se špenátem povařeným v osolené vodě a s bílým chlebem nebo opečenými bramborami.