Oslaďte si život: Štrůdl třikrát jinak

Vaření a recepty 15. 11. 2014

Štrúdl – voňavá klasika, kterou musí mít v repertoáru každá správná hospodyňka! Vůně pečených jablek a skořice dá o vašich kvalitách vědět široko daleko, ale to není zdaleka všechno, co se dá do závinu zarolovat...

štrůdl s dvojí náplní

Závin s dvojí náplní a se švestkami

Jaké tajemství se bude uvnitř tohoto závinu ukrývat, záleží pouze na vás a vašich mlsných jazýčcích.

Doba přípravy: 20 minut + 30–35 minut pečení

Suroviny na 1 závin: 250g polohrubé mouky • 1 poma- zánkové máslo bez příchuti (200g) • hladká mouka na posypání • 300g omytých a vypeckovaných švestek • 100g rozpuštěného másla na pomazání • 3 lžíce smetany na polití

Tvarohová náplň: 250g měkkého tvarohu v kostce • 100g moučkového cukru • 1 žloutek
• 1 vanilkový cukr • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry MAKOVÁ NÁPLŇ: 150g mletého máku • 200ml mléka • 50g moučkového cukru • 1 vanilkový cukr • 1 lžička skořice

  1. Tvarohová náplň: Tvaroh utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Přidejte citronovou kůru a dobře promíchejte.

  2. Maková náplň: Mák vařte v mléce za občasného zamíchání asi 15 minut. Pokud se přichytává ke dnu nádoby, přilijte trochu mléka. Do uvařené husté hmoty přidejte cukr, vanilkový cukr, skořici a promíchejte.

  3. Pomazánkové máslo rozetřete s moukou a vypracujte vláčné těsto. Připravte si pečicí papír, posypte ho trochou hladké mouky a z těsta vyválejte obdélník.


  4. Troubu rozehřejte na 200 °C. Těsto potřete nejdříve makovou nádivkou tak, aby na dlouhých stranách plátu zůstaly asi 1–2cm široké okraje. Stejně rozetřete nádivku tvarohovou. K dlouhé straně plátu, ze které začnete závin rolovat, naskládejte do pruhu omyté a vypeckované švestky (utvoří tak střed závinu). Pak nadzdvihněte pečicí papír a s jeho pomocí štrúdl zaviňte. Volné okraje k sobě pevně přimáčkněte a zahněte je pod závin. Srovnejte ho do středu pečicího papíru a i s papírem opatrně přeneste na plech.


  5. Povrch potřete rozpuštěným máslem, lehce na několika místech propíchněte špičkou ostrého nože
a dejte péct do trouby rozehřáté na 200 °C. Po 5 minutách těsto opět potřete máslem a pak ještě několikrát během následujícího pečení. Pečte celkem asi 30–35 minut dozlatova. Před dopečením závin potřete smetanou a pocukrujte. Nechte ho chladnout na plechu – podávejte teplý nebo studený.

Tip: Použijte instantní makovou nádivku, která je běžně v obchodech. Není špatná a ušetří vám čas.