Dokonalé menu pro odlehčený a zdravý jídelníček

Vaření a recepty 19. 1. 2015

Pokud jste se s příchodem nového roku rozhodli změnit svůj jídelníček k lepšímu, rozhodně nemusíte být smutní. Je tolik možností, jak jíst zdravě, ale zároveň s potěšením... Některé z nich vám nyní předkládáme – radost pro vaše chuťové buňky zaručena!

polevka

Polévka s rýžovými nudlemi

Dobré kuřecí maso, rýžové nudle a zelenina – co už by mohlo být lehčího? K téhle polévce se budete rádi vracet.  Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce: 
2 řízky z kuřete • 1 pórek
• 1 mrkev • 250 g žampionů
• 1 chilli paprička • 1 kousek čerstvého zázvoru • 200 g rýžových nudlí • 1 lžička sójové omáčky • 2 lžíce rý- žového vína (lze ho nahradit bílým dezertním vínem) •
2 lžíce hladkolisté petrželky • sůl • pepř

  1. Maso nakrájejte na menší kostky o velikosti jednoho sousta, dejte je do hrnce a zalijte 1 litrem studené vody. Osolte ji, přiveďte k varu a maso vařte asi 15 minut. (Když dáte maso do studené vody, předá polévce více chuti.)

  2. Mezitím si připravte pórek. Odřízněte z něj kořínky a část zelených listů. (Listy nevyhazujte, můžete z nich připravit výbornou polévku!) Potom pórek podélně nařízněte do poloviny, listy dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte je na kolečka. Mrkev oloupejte a nakrájejte také na kolečka. Žampiony opláchněte a nakrájejte na čtvrtiny. Chilli papričku omyjte, podélně rozpulte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na tenké nudličky. Kousek zázvoru oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Všechno přidejte do polévky a vařte dalších 10 minut. Krátce před dovařením přidejte sójovou omáčku a víno.

  3. Mezitím připravte nudle podle návodu, nechte je okapat a pak je přidejte do hotové polévky. V miskách polévku posypte petrželkou.

Tip: Místo petrželky použijte koriandr. Sehnat ho sice není snadné, ale když se vám to povede, připravíte s ním jídlo se specifickou asijskou vůní.