Grilované vepřové řízky z kýty
Myslíte, že vepřové maso do zdravé stravy nepatří? Pokud ho máte rádi, občas si libové vepřové klidně dejte.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce: 1 svazek mrkve • 150 g hráškových lusků • 1 svazek ředkviček • 4 vepřové řízky • 1 lžička oleje • 1 cibule • pepř • sůl
Do hrnce, do kterého můžete vložit napařovací vložku nebo cedník, nalijte 0,5 litru vody, osolte ji a přiveďte k varu.
Mrkev oloupejte, odstraňte z ní konce a nakrájejte ji na nudličky dlouhé asi 5 cm. Hrášek opláchněte a nakrájejte na menší kousky. Ředkvičkám odřízněte kořínky i listy, omyjte je a nakrájejte je na kolečka. Všechnu nakrájenou zeleninu dejte do cedníku, položte ji nad hrnec s vroucí vodou, přikryjte pokličkou a pomalu vařte asi 15 minut.
Maso opláchněte, dobře osušte a lehce ho naklepejte, osolte a opepřete. Grilovací pánev rozpalte, mašlovačkou ji potřete olejem, rozložte na ni plátky masa a na prudším ohni je opékejte po každé straně asi 5 minut. Zeleninu rozložte na talíře a přidejte k ní plátky masa.
Tip: Příprava zeleniny v mikrovlnné troubě je také zajímavá. Opranou a vlhkou zeleninovou směs dejte do mikrotenového sáčku, uzavřete jej a na několika místech ho propíchněte jehlou, aby z něj mohla unikat pára. Troubu nastavte na maximum. Vařte asi 15 minut a v polovině vaření sáček obraťte. Na talířích můžete zeleninu zakapat zálivkou z olivového oleje, vinného octa a špetky soli.