Objevte kouzlo pomalého vaření

Vaření a recepty 27. 1. 2015

Rychlost je v dnešním, na výkon zaměřeném světě vnímána jako přednost, ne vždy to však platí. I pomalost má své přednosti – vyzkoušejte její kouzlo v kuchyni! Pojďte s námi k cíli pomalu, ale vytrvale a připravte pokrmy plné dokonale propojených chutí
a vůní.

jehnečí kolínka

Pečená jehněčí kolínka

Vyměňte tučné vepřové koleno za jehněčí. Jeho velikost i kalorické hodnoty se k vaší štíhlé linii zachovají mnohem ohleduplněji. Maso upečené na kosti zůstane jemné a šťavnaté, a tak vám tohle jídlo, jako stvořené k nabrání sil v mrazivých zimních dnech, zaručeně učaruje.

Doba přípravy: 20 minut
 + 2 a 1/2 hodiny pečení


Suroviny na 4 porce: 
4 jehněčí kolínka • 2 velké cibule • 2 stroužky česneku • 2 lžíce olivového oleje • 2 hrnky vývaru • 3/4 hrnku červeného vína • 1/3 hrnku javorového sirupu • 1 lžíce kukuřičného škrobu • sůl • pepř

  1. Troubu rozehřejte na 150 °C. Omytá a osušená kolínka osolte a opepřete. Oloupané cibule rozpulte a nakrájejte na půlkolečka, oloupaný česnek na větší kousky.

  2. Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm kolínka ze všech stran. Pak je přendejte do pekáče a do oleje vhoďte cibuli s česnekem. Restujte za stálého míchání asi 4 minuty.


3. Vývar, víno a sirup nalijte do pánve k cibuli s česnekem. Zahřejte a poté směsí přelijte kolínka. Pekáč zakryjte, vložte do trouby a pečte 1 a 3/4 hodiny. Potom maso odkryjte, teplotu v troubě zvyšte na 190 °C a pečte dalších 45 minut.

  1. Omáčku slijte přes cedník do kastrolu, vmíchejte do ní škrob a 10 minut povařte. Kolínka přelijte omáčkou a podávejte s kaší z brambor a hrášku.

Tip: Nenajdete-li u vás řezníka, který jehněčí kolínka prodává, nakupte je na internetu, například na adrese www.jehnecimaso.cz.