Velikonoční slané dobroty od Hamé

Vaření a recepty 10. 3. 2016

Svátky jara vyžadují stejně jako Vánoce tradiční menu. Pojďte si je tento rok trochu ozvláštnit! Vybrali jsme pro vás tři jednoduché a o to více zajímavé recepty. Převzato z www.receptyschuti.cz.

Pagáčky se škvarkovou pomazánkou

pagacky

Škvarkovou dobrotu si upečte na svačinu nebo klidně jako jednohubky pro návštěvu. Naprosto dokonalé jsou nejen k pivu a něčemu ostřejšímu.

Suroviny: 650 g hladké mouky a trochu navíc na podsypávání, 1 lžičku soli, 2 žloutky, 50 g másla 42 g droždí - odpovídá jedné kostce, 300 ml mléka, 2 lžíce sádla, 1 vrchovatou lžíci cukru, 300 g mletých škvarků, 1 rozšlehané vajíčko na potírání, 1 škvarková pomazánka Hamé vynikající kvalita

  1. Mouku prosijte do mísy a promíchejte se solí. Zapracujte nejprve změklé máslo a žloutky a potom přidejte i cukr, mléko a rozdrobené droždí. Pořádně propracujte na tužší těsto. Můžete si pomoct i ručním šlehačem s hnětacími metlami nebo robotem.
  2. Pokud by to bylo potřeba, přidejte do těsta trochu mléka. Potom ho překryjte čistou utěrkou a nechte těsto půl hodiny kynout na teplém místě.
  3. Pracovní plochu nebo vál pečlivě pomoučněte a nakynuté těsto rozválejte na placku silnou zhruba půl centimetru. Posypejte ji všemi mletými škvarky, složte na třetiny a pak z opačného směru ještě jednou na třetiny. Dejte znovu krátce kynout.
  4. Potom znovu rozválejte a překládejte jako v předchozím kroku, jen tentokrát nebudete ničím posypávat. Celé zopakujte ještě jednou.
  5. Po posledním kynutí z těsta rozválejte placku silnou 1 cm. Vykrajovátkem o průměru 5 cm vykrajujte kolečka a klaďte je na plech vymazaný sádlem. Dávejte je opravdu těsně vedle sebe - mezery by neměly být větší než půl centimetru. Pomůže to, aby se pagáčky při pečení neroztekly do stran.
  6. Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 20 až 30 minut dozlatova. Hotové pagáčky potřete vrstvou škvarkové pomazánky a podávejte.

TIP! Solte opatrně - hodně záleží na tom, jestli máte slané škvarky. Pokud jsou zcela nesolené, předejte do těsta ještě jednu lžičku soli. Pokud chcete mít na povrchu pagáčků mřížkování, namáčkněte je před pečením krájecím kolečkem na brambory. Případně můžete mřížku vytvořit špičkou ostrého nože.

Další recepty a tipy na dobrá jídla najdete na www.receptyschuti.cz a www.pecemespolu.cz.