Rajčatová polévka s celerem a sýrem
Přestože celer poprvé popsali švýcarští a italští botanikové už před 1600 lety, musí si do jídelníčků některých domácností doteď pracně klestit cestu. Přitom jednoduchá kombinace rajčat a celeru vytváří na jazyku pohádkové potěšení.
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny na 4 porce: • 2 lžíce másla • 1 cibule • 1/2 celeru • 1 lžíce hladké mouky • 800 ml zeleninového vývaru • 500 ml rajčatového pyré nebo šťávy • 1 lžíce cukru krystalu • 100 g nastrouhaného sýra (goudy nebo čedaru) • hrst rukoly • sůl • pepř
Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Celer rovněž oloupejte a rozkrájejte na kostky velké asi 2 x 2cm. V kastrolu rozehřejte máslo a na něm cibuli restujte, dokud nezačne ztrácet barvu a nezprůhlední, trvá to minimálně 4 minuty. Cibuli průběžně míchejte.
Do kastrolu přihoďte celer a smažte na mírném ohni dalších 5 minut. Nezapomeňte občas zamíchat. Přisypte mouku, promíchejte a vše ještě minutu smažte. Zalijte vývarem, dobře promíchejte, osolte a pak vařte ještě asi 15 minut, dokud celer nezměkne.
Základ polévky rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Přidejte rajčatové pyré a cukr podle chuti. Polévku znovu nechte 5 minut povařit. Je-li polévka po rozmixování příliš hustá, zřeďte ji podle potřeby vývarem nebo vodou.
Rozdělte polévku do misek, posypte ji sýrem a ozdobte lístky rukoly.
Tip: Skvělou vlastností této polévky je, že chutná výtečně i studená. Sýr se pak ale neroztaví.