Zapečené fenykly
Fenykl je velmi oblíbený v Itálii, kde se často konzumuje čerstvý. Tahle jemná zelenina si hravě získá i vás.
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny na 4 porce: • 4 střední fenykly • 1/2 citronu • 1–2 lžíce másla • 2 lžíce strouhanky • 2 lžíce nastrouhaných mandlí • sůl • čerstvě namletý pepř
Fenykly omyjte a odřízněte z nich zbytky kořínků a ovadlou nať. (Čerstvé zelené výhonky si schovejte na ozdobení pokrmu.) Dejte je do kastrolu s vroucí vodou, osolte a zakapejte citronovou šťávou. Vařte je mírným varem 7–10 minut.
Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte máslo, strouhanku a nastrouhané mandle.
Uvařené fenykly nechte na cedníku okapat. Pak je podélně rozpůlte a rozložte na plech. Posypte je strouhankou a prudce zapečte, až bude drobenka krásně zlatavá (bude stačit asi 7 minut). Na talířích je opepřete a ozdobte snítkami fenyklu. Podávejte s bagetou.
Tip: Podobným způsobem můžete připravovat také jiné druhy zeleniny, jako je celer nebo brukev.