3 recepty pro zdraví a krásu: Fenykl, řepa a celer v hlavní roli

Vaření a recepty 4. 6. 2016

Odlehčete svůj jídelníček! Nemusíte se bát, že budete trpět. Ubrat na kaloriích totiž neznamená ubrat na chuti. Vyzkoušejte naše ověřené recepty...

Zapečené fenykly

zapečený fenykl

Fenykl je velmi oblíbený v Itálii, kde se často konzumuje čerstvý. Tahle jemná zelenina si hravě získá i vás.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 4 porce: • 4 střední fenykly • 1/2 citronu • 1–2 lžíce másla • 2 lžíce strouhanky • 2 lžíce nastrouhaných mandlí • sůl • čerstvě namletý pepř

  1. Fenykly omyjte a odřízněte z nich zbytky kořínků a ovadlou nať. (Čerstvé zelené výhonky si schovejte na ozdobení pokrmu.) Dejte je do kastrolu s vroucí vodou, osolte a zakapejte citronovou šťávou. Vařte je mírným varem 7–10 minut.

  2. Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte máslo, strouhanku a nastrouhané mandle.

  3. Uvařené fenykly nechte na cedníku okapat. Pak je podélně rozpůlte a rozložte na plech. Posypte je strouhankou a prudce zapečte, až bude drobenka krásně zlatavá (bude stačit asi 7 minut). Na talířích je opepřete a ozdobte snítkami fenyklu. Podávejte s bagetou.

Tip: Podobným způsobem můžete připravovat také jiné druhy zeleniny, jako je celer nebo brukev.