Milujete THAJSKOU kuchyni? Máme pro vás 5 NEJLEPŠÍCH RECEPTŮ!

Vaření a recepty 15. 7. 2016

Má nálepku super exotiky a dlouho jste ji nemohli ochutnat jinde než na dovolené. V posledních letech už ale není thajská kuchyně tak nedostupná. V restauracích ji podávají za ceny srovnatelné s gulášem a chcete-li ji vařit doma, většinu surovin seženete v supermarketu. A pokud nesnesete thajské „hot“, prostě uberete chilli.

Tom Kha Kung
foto:

Tom Kha Kung

Tradiční thajská polévka oblíbená a známá po Evropě. Zahřeje a nasytí jako hlavní chod.

Suroviny na 4 porce: • 500 ml kuřecího vývaru • 12 krevet • 300 ml kokosového mléka • kuřecí vývar • citronová tráva (asi 5 stébel) • galanga – 2 ks oloupané a nakrájené na plátky • 8 ks limetových listů kafír • 4 lžíce rybí omáčky • 4 čajové lžičky cukru • 3 lžíce limetkové šťávy • 3 čerstvé chilli papričky • 150 g žampionů nebo hlívy ústřičné • čerstvý koriandr na ozdobu

  1. Citronovou trávu naklpejte tupou stranou nože a nakrájejte na 4 cm velké kusy, žampiony dle velikosti na čtvrtky.
  2. V hrnci ohřejte kuřecí vývar. Přidejte citronovou trávu, nakrájejte galangu, limetkové listy kafír a celé chilli papričky. Přilijte 300 ml kokosového mléka a přiveďte polévku k varu. Doporučujeme krabicové kokosové mléko, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také výrazně řidší než to z plechovky. Ochuťte 3 lžícemi rybí omáčky a vařte na středním plameni asi 10 minut.
  3. Přidejte žampiony a vařte je v polévce 5 minut. Pak do ní vložte krevety. Ty musí zůstat křehoučké a měkké, proto je v polévce vařte kratší dobu, stačí 4–5 minut. Přidejte limetkovou šťávu a cukr. Limetkovou šťávu přidávejte opatrně a přitom polévku ochutnávejte, měla by mít svěží, nakyslou a jemně slanou chuť.
  4. Na závěr ji chvilku prohřejte a podávejte. Talíř můžete ozdobit snítkou čerstvého koriandru.