Hit léta: Tři recepty na koláče s letním ovocem

Vaření a recepty 23. 7. 2016

Modrá pusa od borůvek, červené prsty od malin a poškrábané ruce od angreštových trnů... Ať už jsou následky sběru letního ovoce bolavé či jen barevné, stejně si bez něj prázdniny neumíme představit. Zvlášť když se s ním v kuchyni dá doslova kouzlit!

angrestovy kolac
foto:

Angreštový koláč s karamelovými mandlemi

Angrešt je mezi ostatním ovocem ze zahrádky tak trochu Popelkou. Přitom je ale plný snad všech prvků z Mendělejevovy tabulky a vitaminů C a E. Dopřejte mu proto pohádkový happyend a udělejte z něj koláč hodný královské koruny.

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 1 dortovou formu (asi 6 porcí): • 175 g změklého másla • 150 g cukru krupice, nejlépe hnědého nebo třtinového • šťáva z 1 pomeranče • 2 vejce • 150 g polohrubé mouky • 1 lžíce prášku do pečiva • 200 g angreštu • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy • karamelové mandle • 25 g másla • 50 g mandlových lupínků • 25 g cukru, hnědého nebo třtinového

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse utřete (metlou nebo ručním šlehačem) máslo s cukrem do hladkého krému. Přidejte polovinu pomerančové šťávy a vejce. Opět vyšlehejte do krému. Do mísy s krémem prosejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
  2. Formu na pečení, nejlépe dortovou (o průměru 23 cm) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Do formy přemístěte těsto a povrch uhlaďte lžící. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Povrch koláče posypte omytými a osušenými kuličkami angreštu bez stopek. Pečte dalších 15 minut.
  3. V pánvi mezitím rozehřejte máslo na karamel, vmíchejte do něj cukr, zbylou polovinu pomerančové šťávy a mandlové lupínky. Prohřívejte asi 5 minut. Směs rozprostřete
na koláč s angreštem a pečte dalších 15 minut. Koláč vyzkoušejte dřevěnou špejlí. Zapíchněte ji doprostřed a je-li špejle po vytažení čistá a suchá, koláč je hotový. Horký koláč nechte 10 minut vychladnout a po naporcování podávejte.

Tip: Místo angreštu si koláč upečte také v rybízové variantě. Ozdobit ho můžete kopečkem zakysané nebo šlehané smetany.