Objevte kouzlo řecké gastronomie: Potěšte své blízké menu přímo z Olympu!

Vaření a recepty 10. 8. 2016

Jestli se letos nedostanete k moři, a přesto sníte o vlahém větru a západu slunce nad lesknoucí se vodní hladinou, neteskněte. U talířů s vůní Středomoří se lehce přenesete pod řecké slunce i na české či moravské chalupě s výhledem na rybník.

moussaka
foto:

Moussaka

Tradiční jídlo, které si musí aspoň jednou dát v Řecku každý, aby vůbec mohl říct, že tam byl. Vy si ale klidně udělejte hostinu a dopřejte si středomořské kulinářské zážitky třeba doma na zahradě.

Doba přípravy: 50 minut + 40 minut pečení + 20 minut „pocení“ lilků

Suroviny na 4 porce: • 600 g lilků • 600 g brambor (typ B) • mletá skořice • sůl

Bešamel: • 65 g másla • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky • 500 ml horkého mléka • muškátový oříšek • 1/4 hrnku nastrouhaného sýra (čedaru, parmazánu, kefalotiri) • 1 žloutek • 3 lžíce oleje na smažení • sůl • pepř

Náplň: 3 lžíce másla • 1 střední cibule • 500 g mletého masa (hovězí nebo jehněčí) • 1 plechovka sekaných loupaných rajčat • 1 lžíce sekané petrželky • 1 hrnek nastrouhaného sýra (čedaru, parmazánu, kefalotiri) • 8 lžic strouhanky nebo rozdrobeného opečeného toustu • sůl • pepř

  1. Omyté lilky nakrájejte na kolečka silná asi 1,5 cm. Z obou stran je osolte a nechte 20 minut „potit“. Osušte je papírovou utěrkou a posypte zlehka skořicí.
  2. Brambory nakrájejte na plátky silné asi 0,5cm a osolte je. Nechte je „vypotit“ stejně jako lilky. Poté je properte ve vodě, osušte a také zlehka posypte skořicí. Zatímco bude zelenina pouštět vodu, připravte bešamel.
  3. Bešamel: Rozpusťte máslo v pánvi a přisypte do něj mouku. Stále míchejte na mírném plameni, a až začne mouka bublat, odstavte. Pomalu přilévejte horké mléko a stále míchejte – nejlépe metlou. Pánev vraťte zpět na plotnu a za stálého míchání přiveďte k varu, až zhoustne. Přidejte trošku nastrouhaného muškátového oříšku, osolte a opepřete. Ke konci vaření vmíchejte sýr a nechte pár minut zchladnout. Teprve nyní přidejte žloutek a metlou ho dobře rozmíchejte. Omáčku odstavte zatím stranou.
  4. Na troše oleje osmahněte dohněda nejdříve lilky a pak následně brambory. Osmažené je položte na papírovou utěrku, aby vsákla přebytečný tuk.
  5. Náplň: Pánev očistěte papírovou utěrkou nasucho a rozpusťte v ní 2 lžíce másla. Zpěňte na něm nasekanou cibuli a přidejte mleté maso. Restujte, dokud nezhnědne a nerozmělní se.
  6. Přidejte loupaná rajčata, osolte, opepřete a přisypte nasekanou petrželku. Přikryjte a nechte vařit, dokud se většina šťávy neodpaří. Odstraňte z plamene a přidejte třetinu sýra a tři lžíce strouhanky nebo rozdrobeného toustového chleba.
  7. Středně velkou pečicí formu vymažte 1 lžící másla a vysypte její dno dvěma lžícemi strouhanky. Poklaďte dno bramborami a posypte druhou třetinou nastrouhaného sýra. Překryjte (veškerým) masem s rajčaty a rovnoměrně rozprostřete po bramborách.
  8. Na masovou směs navrstvěte opečené lilky. Vše přelijte bešamelem a posypte zbytkem sýra a zbytkem strouhanky nebo rozdrobeným chlebem. Pečte při 180 °C asi 40 minut nebo do zlatohněda. Po vytažení z trouby nechte 10 minut chladnout, pak teprve krájejte jednotlivé porce. Podávejte s bílým chlebem a křupavým zeleným salátem.

Tip: Skvělou moussaku připravíte také, když ji upečete pouze z lilků nebo jen z brambor.