Grilovaný ananas s mátovým cukrem
Na grilu lze připravit nejen steak, ale i jednoduchý letní dezert. Při ochutnání mátového cukru budete mít pocit, že jste se na chvíli přenesli do Karibiku... K pití proto podávejte stylově karibský rum nebo si z bílého rumu a coly namíchejte koktejl Cuba libre.
Doba přípravy: 20 minut
Suroviny na 4 porce: • 1 ananas • 1/2 hrnku třtinového cukru • hrst máty • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 limety
- Celý ananas oloupejte: Z každého konce odkrojte asi 2 cm, ananas postavte na výšku a slupku ořežte asi v centimetrové tloušťce. Malým ostrým nožem vykrájejte zbylá očka, řez veďte do spirály kolem celého ananasu. Plod rozkrojte od listů ke spodní straně na čtvrtky. Odkrojte tuhý střed a každou čtvrtku ještě rozdělte na osminky a ty překrojte na poloviny.
- Kousky ananasu ogrilujte po všech stranách, celkem asi 4 minuty.
- Zatím promíchejte cukr s jemně nastrouhanou kůrou a šťávou z limety a nasekanou mátou.
- Kousky ananasu napíchejte na špejle a podávejte s mátovým cukrem, do kterého si každý bude jednotlivá sousta namáčet.
Tip: Bude-li v létě horko i večer, přidejte ke každé porci kopeček osvěžující citronové zmrzliny.