Týden se sushi: Prague2Roll

Vaření a recepty 17. října 2013

Tak tento recept, to je už vyšší škola sushi. Pro Vlastu ho připravil šéfkuchař japonské restaurace Umami Patrik Šándor. Když budete následovat jeho postup, povede se ale tato rolka i vám!

Potřebujete:

3 ks půlené nori řasy

350 g sushi rýže

rýžový ocet

cukr

sůl

100 g čerstvého lososa

50 g čerstvého tuňáka

3 lžičky pálivé omáčky sriracha

1 lžíci togarashi (korejské pikantní koření – směs bylinek, chilli a sezamu)

35 g tobiko kaviáru z létajících ryb (můžete nahradit sezamem)

zralé avokádo

ebi 6L – blanšírované sushi krevety

japonskou křepelčí majonézu

wasabi

zázvor

sójovou omáčku kikkoman

Postup:

  1. Rýži vložte do hrnce a zalijte vodou v poměru 1:1. Nechte prudce zavařit, poté přiklopte a na nízký stupeň teploty nechte dojít 12–15 minut, potom nechte cca 10 minut odstát bez odklopení pokličky.

  2. Uvařenou rýži vložte do mísy a ještě teplou ochuťte nálevem „sushi su“ z octa, cukru a soli, poté rýži dobře promíchejte.

  3. Připravte si náplň salmon spice. Lososa nakrájejte na malé kousky a promíchejte s chilli omáčkou sriracha. Přidejte trochu japonské majonézy, kaviár tobiko a koření togarashi. Poté nechte 15 minut odležet.

  4. Sushi rohož zabalte do fólie a potřete křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřete rýži, řasu obraťte rýží dolů a do středu sushi vkládejte náplň salmon spice a plátky avokáda. Vše zabalte do rolky, navrch dejte na tenké plátky nakrojené avokádo, krevety ebi, plátky lososa a tuňáka.