Potřebujete:
nori řasu
120 g sushi rýže
rýžový ocet
cukr
sůl dle chuti
zralé avokádo
okurku
japonské krabí tyčinky
křepelčí majonézu
wasabi
zázvor
sójovou omáčku kikkoman
tempura mouku
hladkou mouku
slunečnicový olej
Postup:
Rýži vložte do hrnce a zalijte odměřeným množstvím vody, poměr 1:1. Nechte prudce zavařit, poté přiklopte a na nízký stupeň teploty nechte dojít 12–15 minut, až v hrnci nebude žádná voda. Potom nechte cca 10 minut odstát bez odklopení pokličky.
Uvařenou rýži vyjměte z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochuťte nálevem „sushi su“ z octa, cukru a soli, poté rýži dobře promíchejte. Nehněťte, dělejte pouze krouživé pohyby. Rýži chlaďte vějířem. Rýže nesmí být rozvařená ani tvrdá, musí mít lepivou konzistenci.
Připravte si rolku. Vezměte si sushi rohož, tu zabalte do fólie, poté ji potřete křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřete rýži, vrstva má být tak 3–4 mm silná a s třícentimetrovým přesahem nad řasu. Řasu obraťte rýží dolů a do středu sushi vkládejte jako náplň nakrájené avokádo, okurku, krabí tyčinku a lehce potřete křepelčí majonézou. Vše zabalte do úhledné rolky, kterou dobře utáhněte.
Poté si rozehřejte olej, ve kterém budete rolku smažit. Zároveň si připravte hustou směs vody a tempura mouky, kterou můžete lehce osolit nebo okořenit. Rolku obalte v hladké mouce, pak v tempura mouce a opatrně vkládejte do vroucího oleje. Smažte po dobu 3–4 minut. Rolka musí mít křupavou krustu. Rolku nakrojte na 8 ks a servírujte s wasabi a zázvorem.