Potřebujete:
1 ks řasy nori
100 g japonské rýže nishiki
5 g wasabi
100 g lososa
1 lžíci japonského octa
5 g zázvoru
Postup:
Nejdříve si uvařte rýži (nejvhodnější je koupit si hrnec na přípravu sushi rýže), až bude hotová, vložte ji do plastové či nerezové misky a přilijte ocet. Rýži důkladně zamíchejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Poté si na jeden konec bambusové rohožky položte řasu nori a na ni rovnoměrně rozprostřete rýži tak, aby okraj řasy vzdálenější od vás zůstal volný cca 1 cm. Pak na špičku prstu naberte wasabi a rozetřete jej doprostřed po rýži, na něj položte nakrájeného lososa a začněte rolovat. Protější okraj řasy navlhčete vodou a rolku dokončete.
Špičku nože ponořte do vody, tu nechte stéci po ostří dolů a rolku nakrájejte na 6 stejných válečků. Podávejte s nakládaným zázvorem, wasabi a sójovou omáčkou.