Chorvatský týden: Jehněčí kofta

Vaření a recepty 27. března 2014

Kofty jsou jedním z nejznámějších středomořských jídel, ať už v kuchyni arabské, balkánské, či řecké. Nadchněte se jejich chutí i vy.

Potřebujete:

600 g mletého libového jehněčího masa

1/2 malé najemno nakrájené cibule

2 rozdrcené stroužky česneku

1 lžičku mletého kmínu

1 lžičku drceného koriandru

olivový olej

2 chleby pita rozdělené napůl

1 šálek nasekané petržele

1 šálek nasekaných lístků máty

1 nakrájenou salátovou okurku

1 nakrájenou zelenou papriku

2 nakrájená rajčata

3 červené cibule nakrájené na plátky

2 čajové lžičky olivového oleje

vymačkanou šťávu z 1/2 citronu

1/2 čajové lžičky tymiánu a majoránky

sůl

pepř

Postup:

  1. Do mísy vložte mleté jehněčí maso, cibuli, česnek, kmín a koriandr. Vše dobře promíchejte rukama, až se směs dobře propojí. Poté ji rozdělte na 8 dílů a vytvarujte do 12 cm dlouhých šišek.

  2. Na středním ohni rozehřejte teflonovou pánev, potřete masové válečky olejem a restujte za občasného otáčení po dobu 8 minut, dokud nezhnědnou a dokud maso není propečené.

  3. Mezitím rozehřejte gril na maximum a po obou stranách ogrilujte pita chléb tak, aby byl teplý a křupavý, poté ho nechte vychladnout a rozlomte na větší kousky. Ve velké míse smíchejte petržel, mátu, okurku, papriku, rajčata a zelenou cibuli. Zakápněte olivovým olejem a 1 lžící citronové šťávy, poprašte kořením a dochuťte solí a pepřem. Přidejte pita chléb a lehce promíchejte. Podávejte s koftou – jehněčími masovými šiškami.