Doba přípravy: 2 hodiny
Suroviny na 4 porce:
7 velkých vyzrálých rajčat
1 lžíce olivového oleje
100 g špeku
250 g mletého hovězího masa
2 cibule
1 mrkev
2 řapíky celeru
2 stroužky česneku
1 bouquet garni (2 lístky šalvěje, 1 snítka rozmarýnu a 2 snítky tymiánu)
150 ml hovězího vývaru
150 ml červeného vína
1 balení špaget
sůl
pepř
Postup:
- Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky.
- V hlubší nepřilnavé pánvi na trošce oleje orestujte na kostičky nakrájený špek. Až se začne rozpouštět, přidejte mleté maso a restujte, dokud nechytne barvu. (Vařečkou rozbijte případné hrudky.)
- Přidejte k masu jemně nakrájenou cibuli, nadrobno pokrájenou mrkev, celer a nasekaný česnek. Restujte do poloměkka. Po chvíli přidejte nakrájená rajčata a za stálého míchání asi 10 minut vařte.
- Vhoďte svazek bouquet garni, zalijte vývarem a vínem, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném plamenu alespoň 1,5 hodiny. Čas od času promíchejte, popřípadě přilijte vodu, bude-li třeba. Podle chuti nakonec přisolte.
- Podle návodu na obalu uvařte špagety al dente. Pak těstoviny sceďte, smíchejte s omáčkou a ihned podávejte.
Tip: Vyhraďte si pro přípravu dostatek času, v délce vaření je totiž skrytá perfektní chuť boloňské rajčatové omáčky. Vařte ji klidně ve velkém a zamrazte si pár porcí na později!